Emil Hellkvist.
Emil Hellkvist. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Emils lycka över det nya jobbet kortvarig

1:35 min

Emil Hellkvists jobberbjudande som cirkelledare på ett studieförbund kan vara i fara – eftersom det inte går ihop med Försäkringskassans regler.

Emil Hellqvist blev erbjuden jobb som cirkelledare på en studieförbund efter P4 Kalmars uppmärksammade granskning om att han inte kan få jobb på grund av sin funktionsnedsättning.

Men nu har han fått reda på att hans jobberbjudande kan sväva i fara då han kan förlora möjligheten till ekonomisk ersättning från Försäkringskassan om han jobbar för mycket.

– Nu har han haft det för lätt, det är ju ungefär så det känns och så har det varit i två års tid, säger Emil Hellkvist.

Emil Hellkvist är 22 år gammal och föddes med en cp-skada. Han sitter i rullstol och vill inget hellre än att jobba men han har upplevt sig hamna mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på grund av sin funktionsnedsättning. Efter P4 Kalmars rapportering för en månad sedan blev Emil erbjuden ett jobb och lyckan var därmed gjord – trodde han.

– Det var det skönaste som kunde ha hänt, säger Emil och ler stort.

Men lyckan var inte speciellt långvarig. För om Emil jobbar mer än fem timmar i veckan kan han förlora rätten till aktivitetsersättning från Försäkringskassan – en ersättning som han kan vara beroende rent ekonomist.

Även om cirkelledarjobbet är en bra chans att komma ut i arbetslivet så är det inte regelbundet och betalar inte tillräckligt.

Nu har han haft det för lätt, det är ju ungefär så det känns och så har det varit i två års tid.

Angelica Karlsson är enhetschef på Försäkringskassan i Kalmar för enheten som har ansvar för unga som har just aktivitetsstöd.

– Det är ju givetvis väldigt tråkigt och beklagligt om personer hamnar i just de situationerna där man tvingar ta ett ställningstagande mellan att ta det här jobbet och inte jobba alls, säger hon.

Hon menar att Försäkringskassans främst mål är att få ut unga i arbetslivet men att de måste följa de lagar och regler som finns för ersättningen.

– Vi kan inte göra annat än att pröva rätten till ersättning utifrån de underlag vi har och de lagar och regler vi har att förhålla oss till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista