Gustav Fridolin på väg in till Kalmar Domkyrka.
Gustav Fridolin på väg in till Kalmar Domkyrka. Foto: Tonchi Percan/Sveriges Radio

Gustav Fridolin: "Hon ville alltid åstadkomma något mer"

0:55 min

Gustav Fridolin var under några år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán. Han var med på hennes begravning i Kalmar på fredagen.

På fredagsförmiddagen hölls FN-svenskan Zaida Cataláns begravning i Kalmar domkyrka. Hon mördades i Kongo-Kinshasa i början av mars under ett FN-uppdrag.

Skolministern Gustaf Fridolin var med på begravningen. Under några år var han och Zaida Catalán språkrör för Grön ungdom.

– Det är en fruktansvärd förlust. De människor som gör allt för andra, biståndsarbetare eller FN-arbetare, måste vara fredade. Det är extremt viktigt att de ansvariga ställs inför rätta, säger han till P4 Kalmar efter ceremonin.

Vem är Zaida Catalán för dig personligen?

– Vi var språkrör tillsammans för, vad jag inser nu är många år sedan. Vi var ett litet ungdomsförbund och vi skulle mer eller mindre byggas upp från början. Det var år som formade en, säger han och fortsätter:

– Den Zaida som jag mötte då är samma Zaida som man nu från olika delar av världen beskriver som en kvinna som alltid var på språng, som alltid ville göra mer, som alltid ville samtala med en människa till och som alltid hade något mer att åstadkomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista