Sporthallen i Lindsdal.
1 av 3
Sporthallen i Lindsdal. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Nya duschdraperier hänger i byggbodarna där eleverna duschar under renoveringen.
2 av 3
Nya duschdraperier hänger i byggbodarna där eleverna duschar under renoveringen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Eleverna på Lindsdalsskolan får ha idrott utomhus under tiden renoveringen av sporthallen pågår.
3 av 3
Eleverna på Lindsdalsskolan får ha idrott utomhus under tiden renoveringen av sporthallen pågår. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Rörigt och oroligt när sporthall renoveras

2:09 min

Sporthallen i Lindsdal norr om Kalmar renoveras – vilket bland annat innebär att 300 elever på Lindsdalsskolan får ha alla sina idrottslektioner utomhus och duscha i två trånga byggbodar. Nu talas det dessutom om förseningar.

– Då står vi inför problem, säger Mårten Svensson, en av idrottslärarna på Lindsdalsskolan som just nu får förlägga alla idrottslektioner utomhus.

Om bygget skulle bli försenat kan det påverka upplägget av lektionerna och försvåra betygsättningen. De första veckorna har temat varit orientering. Den här dagen får eleverna i 7C välja mellan att öva på olika friidrottsgrenar eller spela fotboll på multisportplanen.

– Utomhus är det lite jobbigare, det är lite kallt ibland, men det får man ta, säger Philip Öberg, en av eleverna i klassen.

Lindsdalsskolan fick flytta ut från sporthallen den 24 april. För eleverna innebär det bland annat att de får bära med sig värdesaker och väskor överallt – och under en övergångsperiod hade de ingenstans att klä om eller duscha, men nu står ett par byggbodar på plats intill skolbyggnaden. På lågstadieelevernas fotbollsplan.

Inne i byggbodarna hänger splirrans nya blå duschdraperier med vikvecken kvar framför duscharna. De är dessutom inredda med än så länge bländvita handfat och rena plastgolv och bänkar och krokar att hänga kläderna på.

Här kan det bli kallt om bygget drar ut på tiden och trångt lär det bli. Mårten Svensson berättar att han och hans kollega har sex klasser var i idrott vissa dagar.

– Du kan ju tänka dig, tolv klasser på en dag, som ska duscha i de där bodarna. Det kan bli lite kaosartat, säger Mårten Svensson, som ändå tycker att lösningen är bättre än förslaget att ta sig till och från fotbollsplanerna vid Fjölebro.

Och samtidigt som själva bygget knappt har kommit igång talas det alltså redan om att det kommer bli försenat, kanske ända till december. Men än så länge finns det inget som pekar på det. Kommunen har gått ut med att tidpunkten för renoveringen har anpassats efter avslutade seriespel och då skolorna kan vara utomhus på idrottslektionerna.

– Vi har ju planerat detta i ett års tid och då har båda verksamheterna varit med, både kultur och fritid och deras föreningar och fritidsgården och skolan så klart, säger Gunilla Svensson som är fastighetschef i Kalmar kommun.

Efter det första stora byggmötet i onsdags är planen att allt, även fritidsgården och utomhusmiljöerna, ska vara klart 14 november. Och man kommer att kunna använda sporthallen en månad tidigare, precis som det var tänkt från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista