Jesus på korset. Foto: Daniel Ochoa de Olza
Arkivbild: Jesus på korset. Foto: Daniel Ochoa de Olza/TT

Ett 20-tal muslimer har konverterat i Köpingsvik

1:37 min

De sista två åren har ett 20-tal asylsökande från muslimska länder gått över från islam till kristendomen i Köpingsviks församling på Öland. De kommer från Irak, Iran och Afghanistan.

Kyrkoherden Anna Lundin Leander döpte i veckan nyfödda Maria, vars föräldrar konverterade till kristendomen för några månader sedan.

– Det här barnet är speciellt för mig. För fyra månader sedan döpte jag hennes vuxna föräldrar, säger hon.

Det är ett trettiotal asylsökande från Irak, Iran och Afghanistan som är med i kyrkan när den nyfödda Maria döps in i Köpingsviks församling.

Marias föräldrar har konverterat till kristendomen för bara några månader sedan. Sedan 2015 är det ett 20-tal muslimer som gått över till Svenska kyrkan i Köpingsvik.

– Det är allvarligt. Viktigt och allvarligt. De gör ett val. Det är deras rättighet att välja sin religion, säger Anna Lundin Leander.

En del som konverterat åberopar just det som skäl att få politisk asyl. De menar att som kristna kommer de att bli förföljda i sina hemländer.

På Migrationsverket har man ingen statistisk över hur många konvertiter som begärt politisk asyl. Men att asylsökande skulle ha blivit kristna bara för att få stanna i Sverige, det är något som kyrkoheden Anna Lundin Leander inte tror på:

– Nej, tvärtom så vet vi att man utvisar till Afghanistan. Det finns ungdomar här som har fått utvisningsbesked. Men de vill ha med sig sin tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista