Zaida Catalán.
Zaida Catalán. Foto: Bertil Ericson/TT

Två inför rätta för mordet på Zaida Catalán

1:23 min

Två män kommer inom kort att ställas inför rätta för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán, uppger en militäråklagare i Kongo-Kinshasa.

Det var vid en presskonferens i huvudstaden Kinshasa som den militära åklagaren Odon Makutu förklarade att två personer som är medlemmar i den lokala sekten, eller milisen, Kamwina Nsapu, kommer att ställas inför rätta för morden på svenskan Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp.

Catalán och Sharp var utsända av FN:s särskilda expertgrupp till Kasai-regionen för att undersöka anklagelser om massakrer begågna av regeringsarmén. De försvann den 13 mars och deras kroppar hittades den 27 mars.

Det var i mitten av april som de två misstänkta greps i Kongo-Kinshasa. De står åtalas de för mord, terrorism och deltagande i en separatistiskt organisation. Ytterligare fjorton personer är misstänkta, men ännu inte gripna, enligt åklagaren. 

Historien kring morden på FN-experterna har kringgärdats av rykten och spekulationer, där en del menar att morden utnyttjats politiskt av regeringen i dess väpnade kamp mot milisen Kamwina Nsapu. Det är till exempel fortfarande oklart hur myndigheterna kom över den mobilfilm som visar morden på de två.

Åklagaren förnekade idag att kongolesisk militär skulle ha varit inblandade i morden. Sedan augusti förra året har över 400 människor dödats, de flesta medlemmar av Kamwina Nsapu. FN uppger också att man funnit mer än 40 massgravar i regionen. 

Zaida Catalán växte upp i Högsby kommun och har familj i länet. Hon blev 36 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista