Familj i soffa.
Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Ölandsfamilj struntar i myndighetsbeslut – fortsätter hemskolning

Lyssna: Hemma hos familjen Sandberg
6:23 min

Familjen Sandberg i Färjestaden på Öland kommer fortsätta bedriva hemundervisning för sina barn, trots hårdare krav om att få barnen till skolan.

Familjen Sandberg i Färjestaden på Öland hemundervisar sina barn – trots att lagen förbjuder dem från att göra det, något P4 Kalmar rapporterat om tidigare.

Föräldrarna Thomas och Marita beslutade sig för att ta hem barnen från skolan när en av deras äldsta söner berättade att han mådde väldigt dåligt av skolan. Då började hemundervisningen, sen dess säger de att de har sett fördelarna med att undervisa barnen hemma och skulle aldrig låta dem gå tillbaka i skolan.

Börjar på friskola i högstadiet

Familjen har sex barn och de har hemundervisats upp till högstadiet, då de börjar i en friskola vars pedagogik enligt föräldrarna fungerar bättre för barnen.

Bland annat tycker föräldrarna att låg- och mellanstadiets pedagogik inte fungerar för barnen och att barnen blir alltför osynliga i stora barngrupper. Dessutom känner de att barnens religiösa tro blir ifrågasatt i skolan och när barnen har sagt ifrån och inte velat delta under till exempel övningar om evolutionen och asatron så menar de att de blivit tvingade att delta.

Har anmält kommunen

Under årens lopp har de gjort flera anmälningar mot skolan och Mörbylånga kommun.

Till sist använde de argumentet att barnen är strålningskänsliga i en anmälan till Skolinspektionen. Enligt mamman Marita Sandberg är det den sista utvägen för att få lov att hemundervisa barnen:

– Vi har inte trådlöst här, vi har valt bort det. Så då har vi försökt ange det som skäl också.

Så det här var sista skälet ni kunde hitta?

– Ja, det är ingenting annat som biter på dem. De tar ju inte in att barnen faktiskt lär sig, för då går de på att barnen måste lära sig det sociala samspelet och att man inte kan lära sig det någon annanstans än i skolan, säger hon.

Inget medhåll av Skolinspektionen

Skolinspektionen har nu kommit med sitt svar på anmälan om strålningen och familjen nekas bland annat att få tillbaka de vitespengar som de fått betala för varje missad skoldag för de två yngsta barnen.

Myndigheten var också väldigt tydlig i sitt beslut att det är Mörbylånga kommuns ansvar som huvudman att se till att barnen går till skolan. Kommunen blev helt enkelt ålagd att ta till kraftigare åtgärder för att få barnen till skolan.

Ignorerar beslutet

Men familjen Sandberg kommer att fortsätta hemundervisa trots att Skolinspektionen kräver hårdare åtgärder av Mörbylånga kommun att barnen ska tillbaka till skolan.

Mamma Marita Sandberg är kritisk till Skolinspektionens beslut.

– De ska ju kolla så att skolorna fungerar enligt skollagen. Inte se till att kommunen tvingar våra barn till en skola som vi har anmält för att den inte fungerar, det har vi ingen förståelse för, säger hon.

I beslutet från Skolinspektionen står det mer ingående att Mörbylånga kommuns sociala utskott, barn- och ungdomsutskottet samt skolan måste ta till kraftigare åtgärder för att få barnen till skolan.

Oklart hur beslutet ska tolkas

Det kan tolkas som att den sista utvägen är att barnen ska bli omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU, om de inte dyker upp i skolan. David Idermark som är skolchef i kommunen vet inte hur han ska tolka Skolinspektionens beslut.

– Ska man gå och ansöka om ett LVU för den här saken eller är det inte grund för en LVU? Och om det inte är det, vart hamnar man då rättsligt? Det blir ett vakuum. Skollagen säger en sak och socialtjänsten säger något annat och då hamnar de här barnen mitt i mellan, säger han.

Familjer har flyttat utomlands

Andra familjer i liknande situation som familjen Sandberg har till sist lämnat landet som så kallade skolflyktingar för att man varit rädd att barnen ska omhändertas. Men den öländska familjen är inte oroliga för det.

– Att omhänderta barnen skulle ju vara om de for illa och det har ju socialen redan utrett tre gånger att de inte gör, säger pappa Thomas Sandberg och fortsätter:

– Man kan inte omhänderta barn bara för att de inte går till skolan. Det skulle jag vilja se dem hitta lagstöd för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".