Kalmar tingsrätt
Arkivbild. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Läkare som fick lyxvilla dök inte upp i rätten

Idag hölls förberedande förhandling i tvisten om en av Kalmars dyraste villor, som en läkare fick i gåva av en äldre dam. Men läkaren dök aldrig upp.

Tingsrätten valde efter en halvtimme att trots det hålla muntlig redogörelse i fallet. Förhandlingen genomfördes bakom stänga dörrar, eftersom det handlar om en enskild persons ekonomiska förhållanden och hälsotillstånd.

Rent formellt är det den äldre damen som stämt läkaren, men det är brorsbarnen som har gått till domstolen.

De kräver att villan, värd cirka 15 miljoner, ska återgå till fastern och att läkaren ska betala tillbaka två miljoner kronor som han plockat ut från hennes konton, detta enligt den stämningsansökan som lämnats in till Kalmar tingsrätt.

Läkaren själv har tidigare uppgivit att den äldre damen givit villan till honom av fri vilja, eftersom de två hade en samborelation.

Läkarens arbetsgivare, Landstinget i Kalmar län, anmälde mannen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) tidigare i år eftersom man ansåg att han brustit i omdöme när han tagit emot villan, samtidigt som han eventuellt hade ett vårdansvar gentemot den äldre kvinnan. 

Läkaren har också stängts av från att arbeta med patienter medan IVO utredde ärendet. Den utredningen var dock klar redan i mars och IVO friade honom enligt SVT Småland. Men läkaren är trots det fortfarande avstängd från att ha kontakt med patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista