Dansgruppen Sardine Sauvage dansar på Kalmar Slott.
Dansgruppen Sardine Sauvage dansar på Kalmar Slott. Foto: Marvy Nilsson

Dans på väggarna när SM avgörs i Kalmar

1:20 min

I helgen avgörs SM i Dans i Kalmar. Det blir både show och idrott i världsklass och vid invigningen visades dans på väggarna på Kalmar Slott.

Det är dansgruppen Sardine Sauvage som dansar vertikalt och som fick äran att förgylla invigningen av Dans-SM i Kalmar under fredagskvällen.

En av dansarna, Claudine Ulrich, berättar att hon använder väggen som ett golv, och dansen genomförs med hjälp av klätterutrustning. På Kalmar Slott börjar dansarna på 27 meters höjd och rör sig neråt.

- Jag kan inte flyga själv men jag kan flyga på mitt sätt. Och ingenting är omöjligt, säger Claudine Ulrich.

Dansen är koreograferad och koreografin måste följas noggrant så att det inte händer någon olycka.

Under Dans-SM, då 600 av Sveriges bästa dansare kommer till Kalmar, ska det naturligtvis tävlas i flera olika grenar, bland annat bugg, rock & roll, lindy hop, disco och hiphop, inne på Kalmar Sportcenter. Men det blir uppvisningar på stan också och workshops och installationer.

- Det finns många syften i ett Dans-SM. Det är ett väldigt kul evenemang på så vis, säger Pär Israelsson, projektledare vid Destination Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista