Familj i soffa.
Familjen Sandberg har stöd av den amerikanska organisationen HSLDA. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Amerikansk kristen organisation stödjer hemskolande familj

Europakonventionen familjen Sandbergs vapen mot Sverige för hemskolning
1:37 min

Familjen Sandberg på Öland anser att de inte bryter mot svensk lagstiftning när de hemskolar sina barn. Som stöd har de en stor amerikansk hemundervisningsorganisation.

Familjen Sandberg i Färjestaden på Öland hemskolar sina barn sedan flera år tillbaka, trots att det går emot svensk lagstiftning.

Men föräldrarna menar själva att svensk lagstiftning strider mot Europakonventionen och att de har rätt att hemskola sina barn. Som stöd har de en stor amerikansk hemundervisningsorganisation.

– Europakonventionen är svensk lag och den ger oss full rätt att hemundervisa våra barn, säger mamma Marita Sandberg.

Ingen dom till hemskolares fördel

Riktigt så enkelt är det inte menar Titti Mattsson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som är väl insatt i frågor som rör barn och skollagen.

– Vår praxis måste överensstämma med Europadomstolen, det har familjen rätt i, säger hon och fortsätter:

– Annars kan vi bli dömda i Europadomstolen och då kan vi få på pälsen och tvingas ändra vår lagstiftning.

Men det finns inga fall i Europadomstolen som har dömt till föräldrarnas fördel när det kommer till hemundervisning i Sverige.

– Det finns till och med ett mål mot Sverige och där visade sig att barnens rätt till utbildning är viktigare än föräldrarnas övertygelse, säger Titta Mattsson.

Amerikansk organisation i ryggen

Men Marita Sandberg är inte orolig för konsekvenserna för familjen eftersom hon säger sig ha en stor amerikansk hemundervisningsorganisation i ryggen – HSLDA (OBS, extern länk).

Organisationen är uppbyggd på kristna värderingar och säger sig vara en icke vinstdrivande organisation som skyddar föräldrars rätt att hemskola sina barn och att de släpper in alla familjer oavsett religiös övertygelse.

– De har varit beredda under lång tid med olika insatser. Men vi har avvaktat det mesta av det som de har velat göra, säger Marita Sandberg.

Vad är det för insatser man tänker sig då?

– Kontakta svenska myndigheter och be dem förklara hur deras agerande stämmer överens med Europakonventionen.

Tidigare har familjen berättat att den svenska Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige, ROHUS, har gått in och betalat familjens vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".