MRSA-utbrott konstaterat på länssjukhuset – 20-tal smittade

1:04 min

I mars upptäcktes ett mindre utbrott av MRSA-bakterier på neonatalavdelningen på länssjukhuset i Kalmar. En större undersökning har gjorts och 20 fall har nu konstaterats.

Det var i slutet av mars som det visade sig att ett mindre antal spädbarn på avdelningen för för tidigt födda barn vid länssjukhuset i Kalmar var bärare av MRSA-bakterier. Det är en typ av stafylokocker som är mer motståndskraftig mot antibiotika än andra stafylokocker.

Både familjer och personal som vistats på avdelningen har undersökts och smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer Olsson säger att omkring 20 personer, varav hälften barn, har drabbats.

– Ja, det är ju förstås en allvarlig varningsklocka att man måste skärpa upp hygienrutiner så att det inte händer igen, säger han.

Förhoppningsvis kommer inte de smittade att påverkas särskilt mycket av att bära på bakterien, men det är oklart i nuläget.

– Ingen har hittills blivit sjuk, så det är bra. De flesta blir ju inte sjuka utan man blir ju bärare. Förhoppningsvis kommer ingen att bli sjuk heller utan kommer bära på bakterierna ett tag innan man lyckas göra sig av med dem, men det vet man inte än, säger Per Åke Jarnheimer Olsson.

Smittan kommer förmodligen från ett annat sjukhus och har spridits via en patient. Länssjukhuset har nu Lex Maria-anmält händelsen och smittskyddsläkaren hoppas att landstingen och sjukhusen i framtiden blir ännu bättre på att meddela om olika utbrott av just resistenta bakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista