Kärnkraftverk. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Strålsäkerheten "acceptabel" på kärnkraftverket i Oskarshamn

Strålsäkerheten på kärnkraftverket i Oskarshamn är acceptabel. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i en ny rapport efter att ha granskat OKG och de tre reaktorerna.

Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten berättar att det finns en skala över vilka omdömen anläggningarna kan få:

  • Ej godkänd
  • Acceptabel
  • Tillfredsställande
  • Bra eller väldigt bra

OKG i Oskarshamn bedöms ha en "acceptabel" strålsäkerhet.

– Det är samma som förra året, säger Leif Karlsson.

Myndigheten påpekar bland annat att det finns åldersrelaterade brister på kärnkraftverket och att det är viktigt att OKG kommer med förbättringar där.

– De har skickat in en redovisning till nyår som vi inte riktigt är nöjda med. Vi har påpekat att det är viktigt att de jobbar vidare med det. De har påbörjat men inte kommit i mål med arbetet.

OKG driver något som kallas operational excellence i ett steg att förbättra säkerheten. Det handlar om att bryta ner övergripande mål till avdelnings- och individnivå inom områden som behöver förbättras och sen följa upp det. Men det kan ta tid innan man ser förändringar, enligt Leif Karlsson.

– Det hjälper inte att ledningen tar ett beslut, det tar tid i stora organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".