Reaktor 1 på OKG har stängt

3:06 min

En pionjär har gjort sitt. Reaktor 1 vid kärnkraftverket i Simpevarp har levererat sin sista kilowattimma el.

Det var egentligen tänkt att stoppet skulle ske den 29 juni, men en driftstörning i lördags gjorde att anläggningen automatstoppades – och med så kort tid kvar så beslutades det på måndagen att inte göra en återstart.

– Det är naturligtvis tråkigt. Vi hade hoppats på att få köra till den 29 juni, men man gör en bedömning. När man får ett driftstopp på det här sättet så måste man ju väga för- och nackdelar med att vidta åtgärder för de få dagar som är kvar, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.

Vad berodde driftstoppet på?

– Enkelt sagt kan man säga att det är en säkring som har löst ut och som i sin tur har fått lite konsekvenser på olika system som vi hade varit tvungna att åtgärda i sådana fall. Och bedömningen var att det var inte värt att lägga den mödan på det.

Kommer att monteras ner

Efter 45 års elleveranser så är alltså O1:an i Simpevarp avstängd – efter att levererat 110 miljoner megawattimmar. Det som händer nu är att den går in i en fas som är en förberedelse för att avvecklas.

– Vi kommer nu successivt att börja forsla ut bränsle ur anläggningen under det närmaste året. Sedan kommer vi att montera ner olika komponenter som finns i anläggningen, säger Anders Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista