Reporter Johanna O Jönsson visar stolt upp sitt diplom från webbutbildningen i säker läkemedelshantering.
Reporter Johanna O Jönsson klarade den webbaserade utbildningen i säker läkemedelshantering. Foto: Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Kort nätkurs kan ge sommarvikarier rätt att dela ut medicin

Hör vår reporter Johanna O Jönsson göra läkemedelsutbildningen på webben
1:43 min

En kort webbaserad utbildning kan ge vikarier möjlighet att dela ut mediciner inom omsorgen. Samtidigt anser 6 av 10 ordinarie anställda att sommarvikarierna inte har tillräckliga kunskaper i medicinhantering.

Ordinarie personal tycker att kvaliteten på vården inom äldreomsorgen försämras om somrarna när vikarierna tar över. Det visar P4 Kalmars och reporternätverkets granskning.

Kunskapen i medicinhantering är för låg menar en övervägande del av de 330 ordinarie anställda inom äldreomsorgen som har svarat på reporternätverkets enkät.

Cirka 60 procent eller 6 av 10 av de ordinarie tycker att vikariernas kunskaper inom läkemedel är låga eller mycket låga.

Webbaserad utbildning lösningen

För att få bukt med problemet med många läkemedelsavvikelser under vikarietäta perioder så har SKL, Sveriges kommuner och landsting, tillsammans med Demenscentrum tagit fram den webbaserade utbildningen "Jobba säkert med läkemedel".

Maj Rom på SKL är den som ligger bakom satsningen.

– När man tittar på avvikelser inom kommunal hälso- och sjukvård så är läkemedelsavvikelser det allra vanligaste som sker. Då så tänkte vi så att alla ska ha chans att gå den utbildningen, säger hon.

Vår reporter blev godkänd

Och vår reporter Johanna O Jönsson tog den chansen. Själva utbildningen tog henne cirka en timme att göra och där fick hon gå igenom allt från biverkningar av olika läkemedel till ansvaret för vårdtagarens hälsa.

Efter utbildningen på nätet måste hon ändå få en delegering från ansvarig sjuksköterska för att få lov att dela ut mediciner till vårdtagare.

Och hon klarade utbildningen med god marginal, gör du också det? Prova genom att klicka HÄR!

En av alla kommuner som använder sig av SKL's utbildning är Borgholm kommun.

Maria Svanborg är verksamhetschef för hälso- och sjukvården i kommunen och hon anser att de flesta vikarier klarar uppgiften, trots att det är ett stort ansvar att som ny och oerfaren hålla koll på de äldres mediciner och eventuella biverkningar.

– Nej, men jag tycker att de flesta faktiskt klarar av det. Sen jobbar vi jättemycket med avvikelser. Är det något som blir fel så gör vi en avvikelse på det. På så sätt kan vi utreda vad det är som blev fel och vad vi kan göra bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".