Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Arkivbild: Prins Daniel och kronprinsessan Victoria. Foto: Sveriges Radio

Victoriadagen årets höjdpunkt på Öland

Kay Wiestål: Vi har byggt upp ett bra varumärke
1:21 min

Årets turistsäsong på Öland når sin höjdpunkt under fredagen när Kronprinsessan Victoria hyllas på sin 40-årsdag i Borgholm.

Just under den här veckan, Victoriaveckan, besöks ön av 250 000 personer varje dag. Många lockas av den kungliga glansen – och i år av norska tvillingbröder.

På Turistbyrån vid hamnen i Borgholm är det en strid ström av turister som passerar under hela veckan. Där märker personalen av det stora antalet människor som invaderar ön de här dagarna.

– Det är mycket att göra och det är väldigt mycket folk. Sedan har vi så klart våra två norska pojkar som kommer hit. Det har blivit ett oerhört tryck på biljetterna i år. Det är jätteroligt att så mycket folk kommer hit för att fira, från alla möjliga ställen i Sverige, säger Alexandra Zschiedrich.

Besökarna kommer inte bara från Sverige. Arrangören Kay Wiestål märker av ett ökat intresse från utlandet.

– Det är ganska märkligt att när Kronprinsessan fyller 40 år åker folk ända från New York och San Diego i USA för att vara med om hyllningen, säger han.

I Societetsparken bredvid står vita tält fyllda med mässutställare. Turisterna strosar i klungor förbi, på väg ned till hamnområdet.

Kay Wiestål var med och startade firandet av Victoria redan 1979 när hon var två år gammal. Nu när hon i dag fyller 40 år firas det även i Stockholm med mottagning, salut och kortege genom stan.

I Borgholm blir det extra festligt på Solliden och Idrottsplatsen med kungliga gäster och vänner. Victoria har i år varit noga med att bjuda in sina fastrar Hagasessorna.

Att Borgholms födelsedagshyllning av Kronprinsessan Victoria skulle bli så känd över hela världen var något som Kay Wiestål inte ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig.

– Jag tror att det beror på att vi byggt upp ett mysigt bra varumärke där mamma, pappa, barn finns med. Vi ser att vi finns omskrivna i 132 länder, har besök av 10 utländska tv-bolag och har över 100 journalister och fotografer på plats här, säger han.

Här hittar du programmet för det som händer i Borgholm.

Här hittar du hela programmet för firandet av Kronprinsessan Victoria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".