Sökruta på en kommuns hemsida. Sökord: Minoritetsspråk.
Sökruta på en kommuns hemsida. Sökord: Minoritetsspråk. Foto: Sveriges Radio

Grafik: Fick din kommun godkänt?

Se och klicka på kartans kommuner för att se vilka kommuner som informerar minoriteter om deras rättigheter på sin webbplats.

I Sverige har personer som tillhör någon minoritet särskilda rättigheter. I statliga riktlinjer från Post och telestyrelsen står det att kommuner borde informera minoriteter på sin webbplats. Det står också att kommunerna bäst gör detta genom att länka till lagen på det fem minoritetsspråken. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Riktlinjerna grundar sig i lagen om minoriteter och minoritetsspråk som säger att kommuner måste informera minoriteter om deras rättigheter. Det handlar bland annat om att minoriteter har rätt att använda sitt språk i kontakt med myndigheter och att kommunen ska låta minoriteter få inflytande i vissa frågor. 

P4 har undersökt alla kommuners webbplatser i hela Östergötland, Småland och Öland för att se hur många kommuner som egentligen följer de här riktlinjerna.

Så gjordes undersökningen

  • För att en kommun ska få godkänt måste man som användare av kommunens webbplats kunna hitta information om minoritetsspråkens rättigheter vid en sökning på ”minoritet”, ”minoritetsspråk”, ”minoritetsspråk + rättigheter”, ”romani” eller ”jiddisch”.
  • Om kommunen har länkar på webbplatsen till rättigheterna på minoritetsspråken har kommunen fått godkänt. Om kommunen länkar till en annan sida där rättigheterna finns att finna på varje minoritetsspråk har kommunen också fått godkänt. Saknas något av ovanstående på webbplatsen har kommunen fått underkänt.
  • Här hittar du rättigheterna på varje språk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista