Slott.
Den åtalade mannen klättrade bl a på slottet i Kalmar Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Åtalas för klättring på Kalmar slott

En man i 40-årsåldern åtalas för flera olaga intrång genom att klättra upp i kulturbyggnader och i TV- och radiomaster i Småland och Blekinge, bland annat vid Kalmar slott och Borgholms slottsruin.

Åtalet handlar totalt om 14 grova olaga intrång under drygt ett halvår fram till april 2016. I förundersökningen framgår att mannen även klättrat upp på flera andra ställen, bland annat den höga Ikea-skylten i Kalmar.

Mannen ska olovligen ha trängt sig in i olika samhällsviktiga anläggningar och sedan klättrat upp på dem. Bland annat handlar det om radio-, tv- och mobilmaster.

Mannen har även filmat sin vistelse i de olika byggnaderna. Bilder på hans Facebookkonto ingår i åklagarens bevisning. På en selfie sitter han på en 140 meter hög mast.

Mannen, som bor i Karlskrona  erkänner gärningarna men förnekar brott. I förhör beskriver han i stället gärningarna som en utstuderad del av ett ”konstprojekt”, uppger SVT.

”Konsten är till för att utmana och provocera”, har han uppgett för polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".