Oskarshamn

Läkarbrist stänger delar av akuten i Oskarshamn

1:23 min

Delar av akutmottagningens verksamhet vid Oskarshamns sjukhus är stängd dagtid den här veckan. Det är patienter med enklare sjukdomstillstånd eller skador som berörs.

– Det handlar om en del av akutverksamheten som vi kallar snabbspåret. Det berör primärvårdspatienter med akuta problem, eller lättare kirurgiska och ortopediska bekymmer, säger Linda Forsman, patientsäkerhetssamordnare vid Oskarshamns sjukhus.

– Dessa patienter kommer att hänvisas till hälsocentralen måndag till fredag mellan klockan 8.30 och 17.00.

Tar emot patienter på kvällar

Det är sådana saker som feber, stukningar och mindre sårskador som hänvisas till hälsocentralen dagtid vecka 31. Kvällstid har akuten kvar snabbspåret för dessa patienter.

Att man stänger den här delen av verksamheten beror på att Landstinget i Kalmar län inte kunnat anställa tillräckligt många läkare.

– De resurser vi har, har vi prioriterat till kvällstid, eftersom vi inte har någon primärvårdsjour kvällstid i Oskarshamn, säger Johan Rosenqvist som är landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ingen fara för patientsäkerheten

Patientsäkerhetssamordnare Linda Forsman anser att det inte finns någon fara för patientsäkerheten med att tillfälligt stänga akuten.

– Nej, jag ser inte att det är en patientosäker situation. Akutmedicinska patienter tas emot dygnet runt precis som tidigare, säger Forsman.

– När det gäller lättare kirurgiska och ortopediska åkommor som berörs av det här snabbspåret, till exempel en fraktur av ett finger eller en mindre sårskada, kan de ju handläggas av primärvården. Alternativt att man hänvisar till Västerviks sjukhus eller länssjukhuset efter att patienten fått träffa en sjuksköterska.

Öppet som vanligt nästa vecka

Vecka 32 och framåt kommer akutmottagningen i Oskarshamn att fungera som vanligt.

Allvarliga akuta ortopediska och kirurgiska tillstånd har Oskarshamns akutmottagning inte tagit emot sedan 2004. Sådana patienter skickas direkt vidare till Västervik eller Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista