Oskarshamn

Ny utbildning kan lösa läkarbristen i Oskarshamn

4:37 min

Delar av akutmottagningen vid Oskarshamns sjukhus är stängd den här veckan. Landstinget hoppas att en ny läkarutbildning ska lösa problemet på sikt.

Tillgången på både hyrläkare och fast anställda läkare är inte tillräckligt stor för att hålla hela akutmottagningen igång i Oskarshamn, vilket P4 Kalmar rapporterade om på onsdagen.

– Vi har avtal med flera bemanningsföretag, men det är inte alltid vi har kunnat få en läkare till oss i Oskarshamn, säger Yvonne Hagberg som är socialdemokratiskt landstingsråd i Kalmar län.

Hon beklagar att det blivit så här vid akuten i Oskarshamn den här veckan, men ser inte att landstinget kunnat lösa situationen på något annat sätt.

På sikt hoppas Yvonne Hagberg att den nya läkarutbildningen i Kalmar ska leda till att landstinget kan fastanställa egen personal.

– Det är klart att landstinget har ett stort ansvar för att se till att invånarna i Kalmar län får den vård som behövs.

Konkurrensen om färdigutbildade läkare är stor i landet.

– Vi behöver hitta en lösning för akuten i Oskarshamn där vi har möjlighet att ha egna läkare och minska behovet av att använda bemanningsföretag, säger Yvonne Hagberg.

Arbetet med att planera bemanningen nästa sommar startar redan nu i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista