Vägskylt med texten "Borgholms kommun". Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Borgholm sticker ut – klarar täcka behovet av LSS-boenden

Förklaringen: "Många unga med funktionshinder flyttar till Kalmar"
0:49 min

Många svenska kommuner har ett underskott på boenden för personer med funktionsnedsättning. Borgholm är en av få kommuner i länet som upplever att man kan täcka behovet.

I Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2017 säger sig 163 kommuner ha ett underskott av LSS-boenden. Av 10 svarande kommuner i Kalmar län är det bara Torsås och Borgholm som uppger att man kan tillgodose alla som behöver ett LSS-boende i dag och fortfarande kommer kunna det om fem år.

Mia Svanborg är tillförordnad socialchef i Borgholms kommun.

– Den efterfrågan vi har kan vi verkställa. Vi har helt enkelt ingen kö till våra boenden. Vi kan verkställa alla beslut, säger hon.

Vad beror det på att ni upplever balans och andra kommuner ett underskott?

– Jag tror att det kan bero på olika saker. En kan vara att efterfrågan har minskat. Många ungdomar med funktionsnedsättning väljer att plugga i Kalmar och då stanna kvar i Kalmar i stället för att bo i Borgholm.

Till Boverket har även Borgholm uppgett att man kommer att kunna täcka alla behoven av LSS-boenden de närmaste fem åren.

– Ja, vi har en hög medelålder på våra gruppboenden i dag och med det blir det alltid någon plats ledig så att säga. Och det kommer bli mer tillgång på lägenheter inom en femårsperiod, säger Mia Svanborg.

Så svarade kommunerna

Kommun Hur är utbudet i kommunen av bostäder för personer med funktionsnedsättning som behöver särskilt boende? "Kommer behovet av särskilda boendeformer för personer med funktionsnedsättning att vara täckt om 5 år?"
Borgholm Balans Ja
Emmaboda Inget svar Inget svar
Högsby Inget svar Inget svar
Kalmar Underskott Nej
Mönsterås Underskott Inget svar
Mörbylånga Underskott Nej
Nybro Balans Nej
Oskarshamn Underskott Ja
Torsås Balans Ja
Västervik Underskott Ja
Vimmerby Underskott Nej
Hultsfred Balans Inget svar

Källa: Boverket.

Förklaring

Balans på bostadsmarknaden innebär att konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Underskott på bostäder innebär inte alltid att det finns bostadssociala problem såsom trångboddhet eller omfattande andrahandsuthyrning som utbrett fenomen. Underskott på bostäder kan innebära att det i kommunen finns en dynamisk ekonomi, där ökade inkomster leder till en ökad efterfrågan på bostäder. Att en kommun uppger underskott på bostäder innebär i många fall att det är svårt att flytta till, eller inom kommunen.

Överskott på bostäder innebär att det ständigt finns fler lediga bostäder, eller bostäder till salu, än vad som efterfrågas. Att det finns outhyrda lägenheter i något enstaka bostadsområde behöver inte innebära att den lokala bostadsmarknaden präglas av ett överskott. Ett överskott på bostäder behöver inte heller innebära att det finns lämpliga bostäder i förhållande till hur efterfrågan och/eller behovet ser ut i kommunen.

Förklaringen till svaren i tabellen är hämtad direkt från Boverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".