Kalmar

Varuhuschefen om bråket på Ikea: "Jättenöjd med hanteringen"

3:23 min

Ett bråk på Ikea i Kalmar eskalerade och personal startade brandlarmet för att utrymma alla kunder. Varuhuschefen Madlén Frisk Eliasson var efteråt nöjd med hur hennes anställda agerade.

Det var vid lunchtid som varuhuset fick utrymmas efter att en man blivit aggressiv och slagit en person. Personal i närheten upplevde att det fanns fara för andra kunders säkerhet och startade brandlarmet och såväl besökare som personal fick lämna varuhuset.

– Vi har våra säkerhetsrutiner som vi följer, en av våra medarbetare tryckte på utrymningsknappen och kunder och medarbetare fick lämna varuhuset. Sen kom räddningstjänst, polis och ambulans på plats, berättar varuhuschefen Madlén Frisk Eliasson.

Vilken information kunde ni ge kunderna?

– Vi informerade när vi släppte på efter allt. Det viktigaste för oss i första skedet var att informera polis och våra medarbetare. Huvudpersonen i det hela är gripen och det är nu ett polisärende.

Är ni nöjd med hur ni hanterade det här?

– Jag är jättenöjd över hur hela situationen hanterades. Vi har ett väldigt tryggt säkerhetsarbete inom Ikea, när sånt här inträffar tvekar vi inte. Inom ett par minuter var hela varuhuset utrymt och polisen kunde sköta sitt arbete i lugn och ro.

Läs också: Kristian var inne i varuhuset: "Hörde skrik".

Vad blir det för efterbearbetning för de i personalen som var nära händelsen?

Det arbetet är redan påbörjat. Vi kommer också träffa berörda medarbetare i grupper och samtal. Det här kan också kännas obehagligt när man kommer hem, så det är viktigt att fånga upp även dessa medarbetare efter några dagar om det behövs.

Har ni några väktare här på Ikea?

– Vi har inga väktare annat än kvällar och nattetid, men vi har ju tillgång till att få in väktare om vi behöver vid olika tillfällen.

Efter det här, kan du tycka att det behövs väktare i varuhuset och området omkring?

– Det finns väktare i området, men om vi känner att vi har ett behov av det kan jag inte uttala mig om just nu, utan det är sånt vi behöver titta på. Känner vi att vi har ett behov kommer vi ha det, men jag kan inte uttala mig om det just nu.