Mönsterås

58-åringen får fem års fängelse efter dödsolyckan i Fliseryd

0:59 min

Den 58-årige mannen som åtalades misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan utanför Fliseryd döms till fem års fängelse.

I slutet av juni i år omkom en kvinna i 30-årsåldern och en äldre man när bilen de färdades i krockade med en annan bil i Skrika utanför Fliseryd i Mönsterås kommun. Ytterligare en man i bilen skadades allvarligt.

Den 58-årige mannen som satt i den andra bilen döms för två fall av vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Han var vid tillfället påverkad av amfetamin vilket gör att han även döms för grovt rattfylleri.

Vårdslös körning i påverkat tillstånd

Tingsrätten går på åklagarens linje och skriver så här i domen:

"[58-åringen] har av oaktsamhet orsakat en kvinnas och en mans död samt vållat en tredje man allvarliga skador. Han ska därför dömas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. [58-åringens] vårdslösa körning i påverkat tillstånd måste anses ha innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, mot bakgrund härav och då [58-åringen] har varit påverkad av narkotika när han påtagit sig ansvaret att köra bil är brotten att bedöma som grova."

I övrigt är det är en lång rad brott som 58-åringen döms för. Det handlar om andra trafikförseelser, som exempelvis vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och hastighetsöverträdelser. Sammanlagt döms han på 14 punkter av Kalmar tingsrätt. Han frikänns från ett åtal gällande grovt hot mot tjänsteman.

Minns inte dödsolyckan

Mannen döms till fem års fängelse och ska även betala skadestånd på sammanlagt 600 000 kronor.

Han har erkänt flera av brotten han döms för, men när det gäller dödsolyckan i slutet av juni har han sagt att han varken minns den, eller tiden före eller efteråt. Enligt domen har han inte ifrågasatt att det var han som körde bilen och orsakade olyckan.