Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: "Ismael lämnar ett stort tomrum efter sig"

Nu är det klart att Ismael lämnar Kalmar FF och flyttar till Akhmat Grozny i den ryska ligan. P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell ger sin bild av vad Ismael betydde för KFF.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Jag har en god vän som brukar säga att han blev "kär" i Ismael redan första gången han såg honom i spel. Samma starka känslor fick inte jag, även om det är lätt att bli smått förtjust i en liten bolltrollare med fantastisk känsla och utmärkt spelsinne.

Ismaels storhet skiljer sig en del från övriga framgångsrika brassar i Kalmar FF:s historia. Dede Anderson, Cesar Santin, Ari Ferreira, Daniel Mendes och Fabio Augusto (för att ta några av de allra bästa) hade alla utpräglade offensiva spetskvalitéer med gott om både mål och målgivande passningar på kontona.

För Ismaels del handlar det om enstaka mål och målgivande passningar varje säsong. Istället har han utvecklats till allsvenskans mest kreativa och bolltrygga balansspelare. Med tiden allt bättre på att täcka ytor och stänga passningsvägar för motståndarna. Men allra bäst på att ta emot, hålla i, vända upp och sätta igång en omställning.

Det skulle vara intressant att se statistik på hur många mål Ismael har varit inblandad i genom att erövra bollen och slå en tidig passning i uppbyggnaden av ett anfall. Där har han sin stora styrka och detta blir ett rejält avbräck för KFF framöver.

Tyvärr sätter ju den typen av egenskaper som Ismael har inte samma avtryck i statistikkolumnerna. Här har vi nog förklaringen till att Ismael nu lämnar Kalmar FF för en av allt att döma ganska modest övergångssumma (enligt uppgift runt 10 miljoner kronor) och att destinationen blir ett för oss anonymt lag i den ryska ligan.

Om Ismael hade snittat ytterligare en handfull mål per säsong och dessutom legat runt tio målgivande passningar, hade läget varit ett helt annat. Inte minst ekonomiskt. De större klubbarna på kontinenten letar ofta efter poängproducerande spelare som verkligen kan göra skillnad. Så krass är verkligheten.

Det är lätt att tycka att Ismael borde vara aktuell för betydligt större klubbar än Akhmat Groznyj, men nu är det den vägen han har valt. Återstår att se om den kan leda till en större liga i framtiden? Även om Ismael är en fantastisk spelare, är jag lite osäker på vilken potential han har att bli ännu bättre.

Borde Ismael ha stannat i Kalmar ytterligare något år för att utvecklas ännu mer? Ja, det hade han säkert mått bra av och det gäller i stort sett alla spelare som lämnar allsvenskan numera. Ismael har dessutom visat sig vara ganska skadebenägen och frågan är hur redo han är fysiskt för en tuffare liga?

Ismael är inte oersättlig för Kalmar FF. Det är ingen. Däremot är han den enskilt viktigaste spelaren i laget och naturligtvis blir det ännu tuffare för KFF att greja kontraktet utan honom.

Ismael har inte samma enorma potential som Ari Ferreira hade när han lämnade 2007, inte samma skyhöga högstanivå som Cesar Santin när han gick till Köpenhamn 2008. Ismael avgjorde inte matcher som Dede Anderson och han tog inte samma plats som Fabio Augusto.

Likväl lämnar Ismael ett stort tomrum efter sig när han nu lämnar Kalmar FF.

Tack för den här tiden och lycka till!