Småland

Djursjukhus satsar på bantningsprogram för tjocka husdjur

1:33 min

Det är inte bara människor som ibland kan behöva börja leva ett hälsosammare liv. På djursjukhuset i Jönköping kan hundar och katter gå ett bantningsprogram.

Forskning säger att 25-35 procent av våra svenska husdjur lider av övervikt. Ulrika Håkansson är rehabsjuksköterska på ett av Jönköpings största djursjukhus, hon menar att orsaken är oss människor.

– Det stora problemet är det man ger extra utöver fodret, säger hon.

– Det man oftast inte tänker på är att en smörgås eller en köttbulle blir väldigt många kalorier extra för en hund.

Djursjukhuset har sen i våras satsat extra på friskvård för överviktiga sällskapsdjur. Hit kommer mest hundar, men även katter, för att få individuella program utformade. Många har tidigare kommit till djursjukhuset då de haft någon sjukdom kopplad till övervikten.

– Hos hundar är framför allt artros, hältor och problem med rörelsemekanismen ett stort problem. Men det finns en rad andra sjukdomar som också är relaterade till övervikt och fetma, säger Ulrika Håkansson.

Enligt henne är det viktigt för djurägare att komma igång med motionen för sina djur.

– Gå lite mer i högre terräng och håll er inte bara till de plana skogsstigarna. Öka tempot under promenaden. Använd våra badsjöar som finns här i Sverige och gå ut och ha roligt i vattnet.