Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

KFF-krönikören: Det ser väldigt lovande ut

Det var inte tur som gjorde att Kalmar FF vann mot IFK Göteborg efter mål i slutminuten. KFF förtjänade, tack vare hårdträning, att vinna, menar krönikören Magnus Krusell.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

På kort tid har Nanne Bergstrand satt ett tydligt avtryck på Kalmar FF:s sätt att spela. Spelarna har ställt upp på den tuffa vägen med stenhård fysisk träning, som om det vore försäsong, mitt i sommaren.

Det var väl Ingemar Stenmark som sade någonting i stil med att "ju mer jag tränar, desto mer tur har jag".

Ett liknande resonemang kan appliceras på Kalmar FF.

Inte nog med att den snabbt förbättrade konditionen gör att laget orkar pressa motståndarna i varje yta över 90 minuter och att det egna spelet är både snabbare och rakare nu. I en av matchens sista situationer avgjorde Viktor Elm på nick mot IFK Göteborg.

– En riktig jävla käftsmäll, sade min gamle lagkamrat från IFK Borgholm 1986, Göteborgstränaren Alf Westerberg.

– Tur att bollen träffar just mitt huvud, sade Viktor Elm.

Man kan sätta en rad olika förstärkningsord på att en ganska jämn och tidvis lite låst fotbollsmatch avgörs på det sättet. Tur är det emellertid inte. Kalmar FF förtjänade verkligen att vinna mot IFK Göteborg, eftersom man sett över hela matchen var lite bättre och klart mer spelförande än motståndaren.

Nanne Bergstrands nyckel till att rädda kvar KFF i allsvenskan bygger på att den förbättrade konditionen ska frigöra den bolltrygghet och det fina spelsinne som finns i det här laget. Just i den här matchen var det precis vad som hände.  

Kalmar FF har nu vunnit tre raka matcher och man har hållit nollan i samtliga. Försvarsspelet över hela planen ser stabilt ut. Jag tycker också att man uppträder med en helt annan pondus nu. Den monotona entaktsfotbollen med mängder av sidleds- och bakåtpassningar är borta.

Äntligen börjar vi få se allt mer av den potential som vi trodde fanns i det här laget före serien, innan alla skador och den usla grundträningen skickade ner laget och Peter Swärdh i allsvenskans källare.

Jag ser mer och mer vad vi kan kalla för "det gamla Kalmar"; det som Nanne Bergstrand byggde upp under sin förra sejour i föreningen, men som nu har många nya spelare. 

Symptomatiskt nog var det veteranen Viktor Elm som fick avgöra matchen - den just nu ende kvarvarande Elmaren och den som genom ännu en storstilad insats i mittförsvaret blir som bryggan mellan det gamla och det nya.

Inget är klart ännu vad gäller KFF:s fortsatta allsvenska existens, men det ser väldigt lovande ut.