Pär Eriksson tog sig till toppen

2:08 min

Som ett Ironmanlopp – men jobbigare. Så kan extremloppet Norseman beskrivas. Pär Eriksson från Kalmar klarade vägen till toppen, 1850 meter över havet.

– När man kommer upp där så bryter man ihop, i princip, säger Pär Eriksson om känslan när han äntligen klarat av nästan fyra kilometer simning, 18 mil cykling och slutligen ett maraton, allt med en total höjdstigning på över 5000 meter.

Det är få förunnat att ens komma till start i Norseman, antalet startplatser ligger på runt 300, varav en stor andel är vikta för norska medborgare. Sedan Pär Eriksson fick besked i februari om att han fått en plats har han tänkt på loppet och målgången varje dag.

– Jag har nog tänkt på det varje gång jag varit ute och tränat, försökt föreställa mig det. Så det är en otrolig lättnad att komma upp, berättar han.

Kyla, regn och snö

Skillnaden mot ett "vanligt" Ironmanlopp är inte bara höjdstigningen, även klimatet tar ut sin rätt.

– Du får en chock när du hoppar i det kalla vattnet om du inte är beredd på det. Tolv grader var det i år, så det var väl inte så jättekallt kanske, det har varit kallare, säger Pär Eriksson med ett snett leende.

Jag har nog tänkt på det varje gång jag varit ute och tränat.

Under cyklingen blir det inte mycket bättre.

– Vädret varierar väldigt eftersom man passerar fem bergstoppar. Ibland kommer man upp och då är det klart väder. Då torkar man till och får ny energi. Sedan dyker man in i molnen igen och regnet börjar. Och snön ligger bredvid också, i drivor.

Gick sista biten

Sista knappa två milen av löpningen går det brant uppåt till Gaustatoppen på 1850 meters höjd över havet.

– Där finns det ingen som springer, mer än eliten, för det är mellan sju och nio procents lutning, konstaterar Pär Eriksson.

Till råga på allt är det bara de 160 första som får chans att avsluta loppet på toppen, övriga styrs av till en lättare avslutning. Pär Eriksson var som sämst nere på plats 125 och lyckades klättra till att gå i mål som nummer 88.

Den enda belöningen för allt slit är en svart tröja som bevis på att man klarat att ta sig till toppen. En tröja som Pär Eriksson nu vårdar ömt.