Vattenslangar i brandbil.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Räddningschefen i Emmaboda och Torsås: "Brustit i kommunikationen"

Räddningsledare Hans Erlandsson: "Tycker utbildningssituationen är god"
3:33 min

Efter kritik från Arbetsmiljöverket om brister kring hur brandmännen i Emmaboda och Torås har utbildats och hur många övningstillfällen de har fått svarar nu räddningschefen Hans Erlandsson.
– Det har nog brustit lite i kommunikationen, säger han.

Arbetsmiljöverket har i en inspektionsrapport efterlyst hur brandmännen i Emmaboda och Torås har utbildats och hur många övningstillfällen de har fått. 

Räddningstjänsterna runt om i Kalmar län har under lång tid haft svårt att få tag i tillräckligt med deltidsbrandmän. Och deltidsbrandmännens arbetssituation har varit, och är, föremål för diskussion från både arbetsgivare och fackliga företrädare.
Bland annat har det riktats kritik mot att deltidsbrandmännen inte fått tillräcklig utbildning och övning för bland annat rökdykning.

Enligt Hans Erlandsson, räddningschef i Emmaboda och Torsås är utbildningssituationen i hans förbund överlag god. Men det finns brister.

– Det har nog brustit lite i kommunikationen på hur övningarna ska benämnas i det här sammanhanget.

Vilka övningar gäller det?

– I det här fallet är det rökövningar. Enligt Arbetsmiljöverket är det lag på att det ska finnas två varma och två kalla övningar per år för att man ska vara godkänd rökdykare.

Har ni titulerat övningarna olika?

– Ja, så skulle jag nog benämna det. Man kan ju skriva på övningsschemat att det ska vara en rökdykning – kall eller varm, men sen kan det finnas insatsövningar och då har kanske inte vissa brandmän benämnt det som att det är en uppgift som de har löst.

Kan du garantera att invånarna i Emmaboda och Torsås kan känna sig trygga?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".