Oskarshamn

Ovanligt många rån i Oskarshamn – rånare fortfarande på fri fot

1:32 min

Än så länge har polisen inte gripit någon misstänkt för det väpnade rånet mot en bensinmack i Oskarshamn i förra veckan - och polisen utreder nu flera liknande rån i Oskarshamn.

Anders Pernius är utredare vid polisen i Oskarshamn och enligt honom ser polisen en del likheter mellan de här rånen.

– Det har hänt sent på kvällen och personalen har varit ensam. I de första har det varit en ensam gärningsman och vid det senaste i helgen var det två gärningsmän, det är väl det som skiljer dem åt, säger han

Än så länge har alltså inga gärningsmän gripits för de tre bensinmacksrånen och ett rånförsök mot en mack som utfört under våren och sommaren. Däremot dömdes en man nyligen efter att han knivhotat kassapersonal i en mataffär i april i år.

Om det finns någon teknisk bevisning som kan koppla samman de olika rånen eller som kan leda till att brotten klaras upp vill Anders Pernius inte berätta.

Rån mot butiker har tidigare år varit relativt ovanliga i vårt län. Det har handlat om en handfull per år enligt statistik från BRÅ; Brottsförebyggande rådet. Förra året genomfördes till exempel sex butiksrån i Kalmar län och inte ett enda av dem med hjälp av skjutvapen, enligt BRÅ:s statistik.

Rån mot mackar växande problem

En bensinmacksägare som P4 Kalmar pratat med säger att han upplever rån mot mackar som ett växande problem. Han säger också att han jobbar mycket med säkerheten, till exempel genom kameraövervakning, fjärrstyrning av dörrar och överfallslarm som är direktkopplade till polisen.

Vid de olika rånen i Oskarshamn i sommar har rånarna varit maskerade, men det är inte säkert att det betyder att de varit noga planerade enligt Anders Pernuis.

– De är maskerade med huvtröjor och glasögon och det är ju sånt man kan komma på lite snabbt, men visst är det planerat så till vida att det är gjort i samband med stängningstiden, säger han.