Kalmar län

Trend att bygga stentorn i naturen

3:14 min

En stark trend i sommar verkar vara att bygga stentorn, att man skapar torn av platta stenar. Det förekommer inte minst på norra Öland, där fler och fler ser det som en säkerhetsrisk.

Tornen, som kan vara uppåt metern höga kan ju rasa, särskilt om de inte har staplats robust. På vissa platser, till exempel vid Sandvik och vid fyren Långe Erik finns tornen i hundratal.

På gotländska Fårö finns flera naturreservat med förbudsskyltar mot byggande av stentorn. Ett hundratal ”torn” får trots förbudet plockas ned i veckan och minst 800 per säsong. Något liknande förbud finns inte i Kalmar Län, i alla fall inte ännu.

-Jag vill helst slippa förbud. Jag hoppas vi kan informera om sånt här. Har folk bara förnuft så behövs inte förbud, säger Anna Lindberg vid Länsstyrelsen.

Så här skriver länsstyrelsen på sin hemsida:

" Det är inte förbjudet att bygga stentorn men ibland blir det ett problem! När den böljande kustlinjen är alldeles uppbruten av hundratals stentorn förtar man upplevelsen för många av sina medbesökare. En del stentorn byggs så höga och med så stora stenar att om de skulle falla blir de direkt livsfarliga för barn och hundar t ex. När man använder stenar från gamla odlingsrösen gör man sig dessutom skyldig till ett brott. Odlingsrösen är skyddade enligt biotopskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Det är hem för många djur, men är också ett viktigt bidrag till förståelsen av vårt historiska landskap. Här har stenarna staplats av bönder för många år sedan. Så för allas skull – undvik att bygga stentorn helt. Kom ihåg den gyllene regeln: Inte störa – inte förstöra".