40 X 40

Måns Fredriksson blev fullständigt överrumplad av 40-årsfesten

8:25 min

Två månader innan Måns Fredriksson skulle fylla 40 år blev han helt utan förvarning firad med en fest som hans fru förberett i största hemlighet.

Det var i januari som Måns Fredriksson trodde att han och en kompis skulle ut och äta tillsammans med sina respektive fruar i Färjestaden på Öland. Men när Måns och hans kompis var på väg till restaurangen behövde de först ta en liten omväg, eftersom kompisen behövde lämna en grej på en fest i en lokal i närheten.

– Så klev vi in i lokalen och där står hela min kompiskrets, i stort sett alla, och väntar och skålar och skrålar. Jag blir fullständigt tagen och chockad och rörd, säger Måns som ser märkbart tagen ut när han berättar.

Ingen stor sak att bli 40

Att fylla 40 i sig tyckte han däremot inte var så dramatiskt.

– Det var inget speciellt egentligen, jag tog det som vilken födelsedag som helst.

På vilket sätt känner du dig som en 40-åring?

– Till sinnet inte ett dugg. Jag har väl barnasinnet kvar kan man lugnt säga. Däremot så har jag väl insett att kroppen börjar svara på de 40 åren. Det har dykt upp lite sjukdomar här och där. Där kommer 40-årskrämporna in.

Måns är förälder sedan nio år och numera tvåbarnsfar. När han ser tillbaka så tycker han att han förändrats mycket de senaste två decennierna.

– Jag vet knappt vem jag var när jag var 30 år, det var liksom mitt i ingenmansland.

Mindre naiv nu

– Från att ha varit en ganska naiv 20-åring, så kanske man kan säga att jag är en relativt mindre naiv 40-åring. Men frågar du min fru så tycker hon nog att jag behöver växa upp tio år till i alla fall, säger han med ett leende.