Matilda och Jörgen är redo för Ironmandebuten

5:44 min

Mathilda Taylor och Jörgen Ohlsson står inför sitt livs utmaning. Lördagen den 19 augusti ska de för första gången göra en Ironman.

Många undrar varför folk utsätter sig för en Ironman. Vad är det som lockar? Eller är det bara vanvett?

– Man har alltid beundrat deltagarna. När vi har tittat på loppet har folk frågat om jag inte skulle ställa upp någon gång. Då har jag alltid skojat och sagt nästa år. Till sist var jag tvungen att ställa upp, säger Matilda Taylor.

Som gammal fotbollsspelare och numera hälsocoach behövde inte Matilda Taylor börja träningen från noll. Idrott har alltid varit en del av hennes liv.

Samma gäller för Jörgen Ohlsson. Han är van att träna mycket, men han hade tidigare inte en tanke på att göra en Ironman.

– Jag har alltid sagt att det där med att springa är inte min grej. Men som gyminstruktör har jag tränat många triathleter och då vill jag ju visa att jag också kan. Dessutom var Minitriathlon förra året roligt att vara med på.

Jo, men Minitriathlon är bara tio procent av ett riktigt Ironman. Det är väl skillnad?

– Jag är en sån som vill gå all-in på sånt som jag gillar.

Kan gå ner tolv kilo under tävlingen

Jörgen Ohlsson måste inför tävlingsdagen förbereda sig på något som för utomstående låter helt galet.

– Om det tar mellan tolv och fjorton timmar för mig att komma i mål, räknar jag med att tappa lika många kilon som antalet timmar.

Förklaringen är att Jörgen Ohlsson svettas kopiösa mängder. Risken är att han ser ut som ett russin efter att ha tappat tolv kilo i vikt tävlingen. Man kan dessvärre inte dricka hur mycket som helst under loppet, eftersom vatten dränerar kroppen på nyttiga salter.

Matilda Taylor vet inte hur hennes kropp kommer att reagera på att utsättas för denna extrema påfrestning.

– Jag kommer att ha en plan för hur mycket jag ska äta och dricka under loppet. På så vis hoppas jag att inte tappa för mycket.

Något som är nog så svårt är att vara mentalt förberedd. Att göra en Ironman kan rimligen inte vara en njutning rakt igenom?

– Jag ska ha en sjukt rolig dag helt enkelt och försöka le mig igenom hela dagen, säger Matilda Taylor.

– Jag har stått vid målet fem år i rad och publiken är helt fantastisk i Kalmar. Det måste jag få uppleva, säger Jörgen Ohlsson.

P4 Kalmar direktsänder från Ironman hela dagen den 19 augusti.