Väktare. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Maha Mubdi och Sajeda Hussein sitter på en bänk.
2 av 2
Maha Mubdi och Sajeda Hussein känner sig trygga i sin hemstad. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges radio
Nybro

Väktare har gjort Nybro säkrare

Säkerhetssamordnaren: "Vi vet att väktarna har avvärjt inbrott och skrämt i väg brottslingar"
1:07 min

Kommunen tillsammans med säkerhetssamordnare Thomas Lundberg satsar på att göra Nybro tryggare genom att låta väktare patrullera på nätterna.

Nybro kommun har haft problem med olika sorters skadegörelse, inbrott och även anlagda bränder. Men sedan midsommar har det upplevts som att det varit lite lugnare, säger Thomas Lundberg som är säkerhetssamordnare.

– Det känns i alla fall som att det har lugnat ner sig men vi kan inte säga det säkert förrän den stora utvärderingen görs, säger han.

Kommunen har lagt nära en halv miljon kronor på väktarna som patrullerar i stadskärnan om nätterna sedan midsommar. Och det är inte bara upplevd trygghet de bidrar med – de har faktiskt avvärjt en del incidenter.

– Vi vet att de har lyckats stoppa inbrott bland annat, säger Thomas Lundberg.

Maha Mubdi och Sajeda Hussein är båda tio år gamla och bor i Nybro. De är kusiner och upplever staden som trygg.

– Det är tryggt här. Det är inget krig och vi kan vara ute och leka, säger Maha Mubdi och hennes kusin Sajeda Hussein håller med.

Men det är en uppfattning som inte delas av alla. Säkerhetssamordnaren Thomas säger att det är viktigt att lyssna på kommuninvånarnas åsikter.

– Det finns en upplevd otrygghet i Nybro och det måste vi ta på allvar. Är det så att en sådan här insats kan få invånarna att känna sig tryggare så är det väl värt att pröva ett sådant här koncept, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".