Kalmar

Sprit, champagne och cigaretter i kravlistorna hos stadsfestens band

1:48 min

På torsdagen drar stadsfesten igång i Kalmar och flera stora band kommer spela under de tre festdagarna. Förutom gager har artisterna andra krav på arrangören.

Sammanlagt kostar banden under årets stadsfest drygt 1,1 miljoner kronor. Men förutom gager har artisterna andra krav på arrangören. Det handlar om sprit, champagne, cigaretter och olika sorters mat. Krav som den kommunala arrangören inte tänker tillmötesgå.

Läs också: Här är alla krav från stadsfestens artister.

Åke Andersson som är vd för det kommunala bolaget Destination Kalmar visar in i en loge vid Larmtorget-scenen. Artistlogen finns inne på Kalmar teater som ligger precis intill. På ett bord är äpplen, bananer och smågodis uppdukat.

– Så här dukar vi upp med information och så får de lite godis, bananer, kaffe och te. De är ju här för att jobba och göra ett jobb och då betalar vi ett arvode och det tycker vi är bra, säger han.

Andersson berättar att artisterna ofta lämnar in så kallade riders, eller kravlistor, för hur det ska se ut i deras loger och vad som ska finnas där.

– Många gånger är det nog artistbolagen som ställer det här kraven.

P4 Kalmar har tagit del av de riders som lämnats in till Destination Kalmar. Merparten av artister har olika krav och de allra flesta vill ha alkohol i logerna. Flera har mycket specifika krav, Pernilla Andersson vill till exempel ha lokalproducerat vatten utan kolsyra och en stor tekopp i sin loge.

Backyard babies vill vid sidan om annan alkohol ha rödvin i 140-kronorsklassen och Coca Cola – absolut inte Pepsi eller ett annat liknande märke. Och dessutom önskas en flaska vodka som ska lämnas direkt till turnéledaren.

Ace Wilder vill bland annat ha fem frankerade vykort. Och Rebecca & Fiona kräver tre paket cigaretter, två flaskor champagne och en hel del annan alkohol.

Men någon alkohol kan artisterna inte räkna med, säger Åke Andersson på Destination Kalmar.

– Det är inte tillåtet att servera alkohol på något sätt. Det tycker vi inte är okej. Det kan man göra när man är ledig men inte när man jobbar.

Det är Kalmar kommun som arrangerar stadsfesten tillsammans med det kommunala bolaget Destination Kalmar. Kommunen betalar omkring en miljon av den totala budgeten som ligger på cirka två och en halv miljon kronor. Resten betalas av handeln och de intäkter som kommunen får in av utställare och liknande.