Kalmar län

Polisens kommunikatör delade artikel om onödiga brottsanmälningar

1:13 min

Kommunikationschefen Lotta Hansson delade en artikel om att det var onödigt att anmäla Anders Borg. Polischefen i region Syd, Carina Persson, har inga synpunkter på polisers privata konton i sociala medier.

Lotta Hansson, polisens kommunikationschef i region Syd, där Kalmar län ingår, har delat en ledare på sin privata Facebook-sida apropå Anders Borgs skandalomsusade festnatt där han bland annat ska ha visat könet och kallat kvinnliga gäster för skällsord.

I inlägget som Lotta Hansson har delat står det att polisen borde lägga sina resurser på viktigare saker än att utreda den här typen av händelser.

Lotta Hansson vill själv inte kommentera inlägget då hon säger att det är hennes personliga Facebook när P4 Kalmar pratar med henne.

Carina Persson som är chef för polisen i region Syd säger att det inte finns några riktlinjer för vad poliser får säga i sina privata konton på sociala medier.

– Det som begränsar oss inom polisen är yttrandefriheten, alltså man får inte uttrycka sig brottsligt såsom olaga hot och liknande. Annars är yttrandefriheten ganska långtgående, säger hon.

Huruvida det är lämpligt eller inte för en anställd inom polisen att uttala sig i sociala medier om vilka brott som ska anmälas eller inte vill inte Carina Persson svara på.

– Jag vill inte uttala mig om lämpligheten om de uttalanden som våra anställda gör i privata sammanhang, det blir alldeles galet.