Hultsfred

GP i Målilla ska bli festen i skogen

7:38 min

Lördagens GP-deltävling i speedway körs i den minsta orten, på banan i Målilla. Med festen i skogen vill arrangörerna bli tillräckligt unika för att få fortsätta.

Målilla Motorklubb arrangerar på lördag kväll den 12:e GP-tävlingen sedan starten 2005. Trots att det inte ens bor 2 000 invånare i Målilla så har klubben fått fortsatt förtroende att arrangera år efter år i konkurrens med betydligt större orter.

Det är ett hedersuppdrag säger Karl-Anton Johansson i Målilla Motorklubb:

– Man kan inte vara mer stolt än att få ett sådant här arrangemang till Målilla, det är det största man kan göra.

Taktiken för att få vara kvar som arrangör går ut på att, förrutom tävlingar av högsta kvalité, ta tillvara det småskaliga i att vara i en ort som Målilla.

– Vi försöker bygga lite annorlunda mot de stora städerna där vi satsar på ett festivaltänk som går ut på att det är festen i skogen med camping och en upplevelse över flera dagar, säger Karl-Anton Johansson.

För att få fortsätta arrangera ställs allt större krav på att tekniken har hög kapacitet och inför årets deltävling har fiber dragit ut till arenan. Det går åt mycket teknik med stor mediabevakning som ställer stora krav.

– Med fiber på plats ligger vi i topp och TV-produktionen visas i 116 länder, säger Patrik Engqvist i Målilla Motorklubb.

Hoppas på mycket folk

Förhoppningen är att minst 10 000 åskådare ska följa tävlingen på plats runt banan som ligger mitt i tallskogen. Det ställer stora krav på mängder av parkeringsplatser men dom ska räcka bedyrar Patrik Engqvist.

En del i upplägget att få till festen i skogen är att besökarna ska stanna mer än över själva tävlingen och då är klubbens egen camping ett trumfkort. Ett par hundra meter från banan finns en stor välklippt åker som blir till campingplats under en knapp vecka.

– Vad jag vet är det unikt och vi räknar med 400-450 ekipage som stannar några dagar, säger Patrik Engqvist.

Min förhoppning är att Fredrik Lindgren kommer stå överst på prispallen.

Stämningen brukar vara hög på campingen som det inte finns någon motsvarighet till på andra GP-banor under året:

– Speedwayfolk är precis som andra med specialintressen, att de gillar att prata speedway, och då är det kul att samlas på en camping där supportrar till olika lag och länder kan samlas, säger Karl-Anton Johansson.

Det går åt kring 350 funktionärer för att se till att allt ska fungera på camping, parkeringsplats, tillfartsvägar och under själva tävlingen på lördag kväll.

Av biljettförsäljningen att döma blir det större publik i år än i fjol och det kan bero på att det gått bra för hemmaförarna under säsongen och att en svensk är med i toppstriden. Dackeförarna Patryk Dudek, Maciej Janowski och Fredrik Lindgren ligger tvåa, trea och fyra i GP-tabellen.

Att många förare från klubbar i närområdet lyckats bra är viktigt säger Karl-Anton Johansson:

– Jag tippar att 60-70% av besökarna kommer från en radie inom 10-15 mil från Målilla så det är viktigt.

Hur det går i tävlingen vet vi vid 22-tiden på lördag men Karl-Anton och Patrik har sina favoriter:

– Min förhoppning är att Fredrik Lindgren kommer stå överst på prispallen eller någon annan svensk, säger Karl-Anton.

– Jag hoppas på Fredrik Lindgren före Patryk Dudek och Maciej Janowski, säger Patrik.