Oskarshamn

Sorgligt slut på P4 Kalmars räddningsuppdrag

4:47 min

P4 Kalmars reporter körde en illa tilltufsad glada från Öland till Vilthjälpen i Oskarshamn för att försöka rädda fågelns liv, men tyvärr var det för sent.

Vilthjälpen i Oskarshamn tar hand om skadade vilda djur. Det är Urban Rundström som med sin sambo Ingrid Reyper driver rehabiliteringen helt ideellt. Båda har andra jobb och räddar de vilda djuren av ren passion.

På torsdagen skulle P4 Kalmar besöka paret, något som fågelstationen vid Ottenby på södra Öland fick höra talas om. De hade tagit om hand om en glada som djupdykt i en gödselpöl och bad P4 Kalmar ta med fågeln till Vilthjälpen.

Trots reportern Johanna O Jönssons insats gick rovfågelns liv inte att rädda.

– Nej, det var nog för sent. Han kan ha fått i sig för stora mängder gödselvatten och ångor. Det hade nog varit svårt att rädda den här ungfågeln ändå för den var så mager redan, säger Urban Rundström när han öppnar den kartong som fågeln fick ligga i.

Målet: att komma ut i det vilda igen

Det är tyvärr vanligt att djuren inte överlever. Cirka 50-60 procent av de djur som kommer in klarar sig inte eller måste avlivas för att de inte kommer kunna klara sig ute i det vilda.

Men målet är alltid att djuren ska komma ut i sin naturliga miljö till slut.

– Är de för svaga så går de bara en långsam och plågsam död till mötes. Då är det bättre att de får somna in i lugn och ro här hos oss, säger Urban Rundström.

Men många djur överlever också såklart. För tillfället har Vilthjälpen tagit emot 18 små igelkottsungar som alla verkar klara sig bra, samt flera andra fåglar. Bland annat en fantastiskt vacker sparvhök som har flugit in i en glasruta.

Tar hand om allt från kottar till fjäderfän

– Han har fått en rejäl smäll och har en blödning som har lett till att han är förlamad i bakdelen. Så jag måste mata honom för hand, säger Urban och fortsätter:

– Men jag har stora förhoppningar att han ska klara sig. Rörelsen börjar så sakta komma tillbaka till bakkroppen på honom så den här kommer det att gå bra för, säger han och smeker rovfågeln över de vackra vita och gråa fjädrarna.

Sparvhöken tittar sig omkring med sina nästan självlysande ögon och skriker efter mat.

– De är jämt hungriga, säger Urban och skrattar.

Robotgräsklipparen igelkottarnas största fiende i trädgården

Att det är så mycket igelkottar i år har flera orsaker. Kottarna har tyckt att det var ett bra år att föröka sig och fått stora och många kullar.

Men de är också ofta offer för de allt vanligare robotgräsklipparna i folks trädgårdar. Föräldrarna dör och ungarna lämnas ensamma kvar.

– Det bästa man kan göra är ju såklart att låta gräsklipparen vila över natten för då är igelkottarna ute och flanerar i trädgården och letar mat.

Hos Vilthjälpen får de kattmat som de glatt mumsar i sig.

– Det är söta djur men ganska så grisiga av sig, säger Urban och visar hur de gärna trampar runt i både maten och sitt eget bajs.

Och en av de små grisiga kottarna fick till och med namnet Johanna efter den reporter som försökte rädda gladan.