P4 Kalmar granskar

Åklagare kallade 40 vittnen till mordrättegång – i onödan

1:15 min

På tisdagen tar hovrätten upp fallet med mordet i Silverdalen utanför Hultsfred. Åklagaren hade kallat 60 vittnen, men rätten har bestämt att 40 av dem är onödiga.

I mars 2016 mördades en kvinna i Silverdalen. På tisdagen ställs hennes man inför rätta i Göta hovrätt, misstänkt för mord, efter att ha överklagat tingsrättens dom.

Till rättegången hade åklagaren kallat närmare 60 vittnen men nu har Göta hovrätt beslutat att sammanlagt 40 av dem är onödiga.

– Det vill jag påstå är unikt i Sverige, säger Thed Adelswärd som är chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Läs mer: P4 Kalmars rapportering om mordfallet.

Det var i mars 2016 som en kvinna mördades i ett skogsområde i Silverdalen en bit från sitt hem. Kvinnans make åtalades och dömdes av Kalmar tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

Vittnesuppgifter "saknar betydelse"

Mannen har i polisförhör berättat om personer som han menar förföljt och trakasserat honom och hans familj. Han har också berättat att han trodde att den mördade kvinnan ska ha varit otrogen mot honom. En stor del av de vittnen som nu tagits bort kunde vittna om att dessa personer inte existerade och skulle motbevisa uppgifterna om otroheten.

Flera vittnen kallades också i syfte att berätta om att mannen varit kontrollerande mot kvinnan när de levde tillsammans. Hovrätten skriver i sitt beslut att de här uppgifterna "helt saknar betydelse i bedömningen av den åtalade gärningen". De är alltså ovidkommande för att bedöma om mannen är skyldig till mordet eller inte.

Unikt att så många vittnen avvisas.

Inför förhandlingarna i Göta hovrätt uppmanade rätten åklagaren att begränsa antalet vittnen och åklagaren tog då bort 15 olika vittnen – men la till två. Det var två poliser som skulle berätta om sina olika efterforskningar när det gällde den misstänkte mannens olika påståenden. Hovrätten beslutade då att ta bort ytterligare 27 olika vittnen från rättegången.

– Det är uppenbart en väldigt stor skillnad mellan vad åklagaren anser behöver bevisas och vad hovrätten anses behöver bevisas. Det vill jag påstå är unikt i Sverige att så många vittnen avvisas och dessutom i ett brottmål när det är åklagarens bevisning, säger Thed Adelswärd vid Lunds tingsrätt.

Säger samma sak

Enligt Göta hovrätts beslut är flera av de kallade vittnena också onödiga eftersom flera personer berättar samma sak. Enligt Thed Adelsvärd är det ovanligt att så många som 60 vittnen kallas i brottmål. När en domstol avvisar bevisning, i det här fallet vittnen, kan det ha olika skäl.

– Det kan vara att parten har missbedömt vilken betydelse det här beviset skulle kunna få, säger Adelswärd.

Men han tycker inte att det blivit vanligare att åklagare kallar fler vittnen än tidigare.

– Jag tycker generellt att åklagarna blivit bättre på att ange varför de vill kalla ett vittne.

P4 Kalmar har sökt åklagaren i det aktuella fallet för en kommentar, men hon har inte gått att nå.