Kossor
1 av 3
Förprövningar och investeringar på både nöt och gris har ökat i Sverige. Foto: Sveriges Radio
Sofia Persson
2 av 3
Sofia Persson är en av ägarna till företaget Vita Fall och hon ser ljust på framtiden för nötköttsproduktionen. Foto: Sveriges Radio
Ko
3 av 3
Sedan Vita Fall startade för tio år sedan har antalet nötdjur fördubblats. Foto: Sveriges Radio

Större framtidstro hos köttbönder

Sofia Persson: "Många väljer att satsa och utöka"
1:31 min

Det ser bättre ut för nöt- och grisbönder efter flera tuffa år med oro inför framtiden. Efter att många varit försiktiga med investeringar börjar trenden nu vända.

Margareta Åberg är ansvarig för grisfrågor i Lantbrukarna riksförbund och vittnar om en annan framtidstro i branschen nu.

– Jag tycker att det har spirat ett visst hopp. Vi ser att förprövningar och investeringar på både gris och nöt har ökat, säger hon.

Det senaste året har antalet ansökningar för att få bygga minst fördubblats, efter en väldigt låg investeringstakt under många år.

Enligt Åberg har det varit tufft för gris- och nötbönder sedan Sverige gick med i EU 1995. Hon menar att det bland annat beror på att vi har hårdare regler och högre kostnader för produktionen jämfört andra länder. Därför undrar många om lönsamheten kommer fortsätta. 

– Man har kanske tappat lite tilltro till framtiden.

Men några som ser ljust på framtiden är Vita Falls ägare Sofia Persson och Stefan Johansson som jobbar med nötköttsproduktion i Ljusfallshammar.

– Det känns positivt. Och vi har många kollegor som vågar satsa och utöka, och ser positivt på framtiden.

Sedan paret startade företaget för tio år sedan har de återinvesterat allt och köpt maskiner, byggt nytt på gården och skaffat dubbelt så många nötdjur.

Enligt Sofia Persson är kostnadsersättningen från EU:s jordbrukarstöd viktigt för företaget. Och för att den positiva investeringstrenden ska hålla i sig bland nöt- och grisbönder anser hon att stödet måste vara långsiktigt.

– Det krävs att det finns en långsiktighet där också, för att man ska våga satsa i något som är så kapitalintensivt och arbetsintensivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".