Kalmar län

Riskabelt att hyra ut lägenhet utan tillstånd

1:21 min

Snart är det dags för Ironman i Kalmar och då ökar intresset för att hyra ut bostäder. Men för den som inte har tillstånd kan konsekvenserna bli ödesdigra.

– Ja, i värsta fall kan det faktiskt innebära att man blir av med sin lägenhet på grund av förverkande, som man kallar det, säger Camilla Alm-Eriksson, chefsjurist på Riksbyggen.

Oavsett om du planerar att hyra ut din lägenhet kortare eller längre tid behöver du tillstånd. Det gäller även om du lånar ut din lägenhet utan att ta betalt.

– Många tror att om de lånar ut lägenheten till någon att det då inte är en sådan upplåtelse, som man kallar det för, som kräver tillstånd, säger Camilla Alm-Eriksson.

– Men det spelar ingen roll om man får betalt eller inte. Även sådana här bostadsbyten som är ganska vanliga under semestertider och att man riskerar att bli av med lägenheten, det tror jag inte att folk känner till.

Du behöver alltså kontakta din hyresvärd, om du bor i hyreslägenhet, eller bostadsrättsföreningens styrelse om du bor i bostadsrätt, och be om tillstånd om du funderar på att hyra ut din lägenhet. Även om det bara gäller en vecka eller två under semestern.

Vad är då en rimlig hyra att ta ut? Ja, till skillnad från andrahandsuthyrning en längre tid, där olika lagar reglerar ganska strikt vad man får ta ut i hyra, är det ganska fritt till den som hyr ut någon vecka eller två att själv bestämma hyran.

– När det gäller fritidsupplåtelse, som man kallar det, så finns det inga regler i hyreslagen som direkt tar sikte på vilken hyra man ska ha utan det är faktiskt i princip marknadshyra som gäller, säger Camilla Alm-Eriksson.