Det kan dröja till jul innan Jordbruksverket betalar ut pengarna
Det kan dröja till jul innan Jordbruksverket betalat ut pengarna för betesdriften. Foto: Tomas Lindberg
Kalmar län

Miljoner till bönderna har fastnat på vägen

Marie Richter, Jordbruksverket: Det kan finnas en desperation hos många
1:21 min

Många lantbrukare väntar på stora summor betesstöd från EU. Utbetalningarna kan dröja till december.

Totalt för hela landet rör det sig om 700 miljoner kronor för olika stöd som fastnat i utbetalningssystemet på Jordbruksverket i Jönköping.

– För en del lantbrukare som drabbas och inte fått sina pengar kan det finnas en desperation. Det har vi fått en del samtal om, säger Marie Richter på Jordbruksverket som är ansvarig för utbetalningssystemet.

Totalt har Jordbruksverket för 2015 och 2016 redan betalat ut omkring 18 miljarder kronor till bönderna i Sverige, men det återstår att betala ytterligare 700 miljoner kronor.

Från år 2015 lade EU om sin jordbrukspolitik och nu får lantbrukarna inte längre betalt för hur mycket de producerar, utan får jordbruksstöd för hur mycket mark som brukas. Och det är inte helt klart hur reglerna för de olika stödsystemen ska tolkas.

– Anledningen till att det dröjer är att vi måste vara säkra på att göra rätt. Gör vi fel får vi backning av EU:s revisorer. Men vi hoppas att i december kunna betala ut de pengar som återstår, säger Marie Richter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".