Varningsskylt för trafikolycka stoppar trafik.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Högsby

Ryckte ut till oljeutsläpp – fick hantera olycka på väg dit

Jonas Neldemyr: "Larm om oljeutsläpp - då kom man till olycka"
2:36 min

Vid Triatorp väster om Högsby kom på måndagsmorgonen larm om att en timmerbil läckte olja. På vägen dit fick räddningsstyrkan först ta itu med en olycka.

Larmen kom inom några minuter vid 7-tiden. På väg till oljeutsläppet fick styrkan stanna till vid olyckan som skedde nära Mjösebo. En kvinnlig bilist hade tvärbromsat för ett djur. Då blev hon påkörd bakifrån. Bilen som körde på for ner i diket och hamnade på taket. Den kvinnliga bilisten fick föras till sjukhus.

-En olycka med personskador prioriteras förstås i ett sånt läge, sa inre befälet vid räddningstjänsten Jonas Neldemyr vid 8-tiden 

Några kilometer därifrån mot Växjö fanns lastbilschauffören som stannat till vid en vägficka och larmat om oljeutsläppet Uppemot 50 liter olja kan ha läckt ut i gruset intill vägen, knappt en kilometer från Emån.

Räddningstjänsten arbetade under morgonen för att minimera miljöpåverkan i området.

-Vi har nu grävt upp jordmassorna som är kontaminerade. Sedan ska jorden forslas bort på någon deponi. Jag tror inte att utsläppet ska få några allvarliga miljökonsekvenser, säger Jonas Neldemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".