Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mörbylånga

Färjestadens Goif får spela kvar i division 1

Uppdaterat måndag 14 augusti 2017 kl 16.16
Publicerat måndag 14 augusti 2017 kl 14.49
Anders Hübinette, chefsjurist fotbollförbundet: "Har inte stött på något sånt här fall tidigare"
(4:21 min)
Fotbollsmål. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Färjestadens Goif får vara kvar i division 1, trots tidigare beslut om uteslutning. Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelse har hävt tävlingskommitténs beslut.

Jörgen Eriksson är 1:e vice ordförande i förbundsstyrelsen, som alltså upphäver det tidigare beslutet från tävlingskommittén om att utesluta Färjestadens Goif efter att laget lämnat walkover till en match mot Eskilsminne.

– Vi fattade ett annat beslut utifrån att vi hade ytterligare underlag att ta del av, säger han till P4 Kalmar.

Enligt Lars-Christer Olsson, 2:e vice ordförande i förbundsstyrelsen, sticker fallet med Färjestaden ut på så sätt att ett beslut om uteslutning upphävs.

– Det är väldigt ovanligt. Det är väldigt ovanligt med walkover i förbundsserierna över huvud taget.

Inte styrelsens beslut

I sin överklagan skrev Färjestaden bland annat att beslutet om walkover inte var förankrat i styrelsen och att ledaren som lämnade w.o. fått lämna sitt uppdrag. Att utesluta laget skulle inte bara straffa de 15 spelare som ingick i a-truppen, utan även skada föreningens damverksamhet på längre sikt, skrev Färjestaden i sin överklagan.

Ledaren har å sin sida, tillsammans med andra inom damsektionen, sagt till förbundet att beslutet om walkover var något som damsektionen var enig om, även om man var medveten om eventuella konsekvenser det kunde få.

Kunde spelat med färre spelare

Ett lag som lämnar w.o. ska enligt regelverket uteslutas om det inte finns särskilda skäl till följd av omständigheter som föreningen inte råder över.

Enligt förbundsstyrelsen ska ett w.o.-beslut generellt fattas av en förenings styrelse och den aktuella ledaren som valde att lämna walkover borde först ha pratat med styrelsen i Färjestaden då laget. Även om föreningen inte fick ihop fullt lag kunde matchen ha genomförts med färre spelare.

"Mot denna bakgrund finner Förbundsstyrelsen att det i detta fall får anses föreligga sådana särskilda skäl till följd av omständigheter varöver föreningen inte har rått, att laget ska få fortsätta delta i tävlingen", skriver förbundet i sitt beslut.

Färjestaden kommer inte att bestraffas med några böter och ska få spela de återstående matcherna i serien. Föreningen kan dock bli ersättningsskyldig om något annat lag fått extra kostnader till följd av Färjestadens walkover.

Barometern skriver att tränaren Håkan Jägerbrink får lämna då det var han som tillsammans med sportchefen Patrik Gustavsson tog beslutet att lämna w.o. Laget kommer nu ledas av tidigare assisterande tränaren Johan Jaensson med hjälp av Johan Hellsten, tränare i Runsten-Möckleby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".