Vimmerby

14 kossor invaderade Tore Karlssons trädgård

1:09 min

Rådjur och älgar dyker ibland upp i folks trädgårdar. Att kor går runt i villaområden hör dock inte till vanligheterna. I helgen hände det i Vimmerby.

Tore Karlsson på Vendledalsgatan i Vimmerby fick oväntat besök i sin trädgård i söndags morse, något Vimmerby tidning var först att berätta. När han låg på soffan och tog sig en tupplur ringde grannen.

– Titta ut får du se att det står en ko på din gräsmatta. Nä, nu är det fullt med kor. De går runt ditt hus och kommer fram på baksidan, sade hon.

Tore Karlsson såg då att korna gick bort till trädgårdslandet och började äta.

– Jag tänkte direkt att jag måste få dän dem därifrån innan de trampar ner dill och morötter.

I villervallan glömde Tore Karlsson att ta på sig skor när han sprang ut för att rädda grönsakerna. I bara strumplästen föste han tillsammans med grannarna bort korna, som visade sig vara 14 till antalet, till ett grönområde i närheten. Där fick de stanna i nästan två timmar tills man fick kontakt med ägaren.

– Det var inte det lättaste att få tag på ägaren, men jag ringde polisen och det var fler som hade hört av sig efter att ha fått besök av korna.

Till sist kunde man spåra ägaren via kornas så kallade SE-nummer. Fortfarande i bara strumplästen, gick Tore Karlsson fram till korna och läste av detta nummer som sitter i örat. Någon koskräck har Tore Karlsson som tur är inte.

När ägaren dök upp, visade det sig att korna hade gått cirka tre kilometer. Ett gäng på åtta personer fick hjälpas åt att fösa korna hela vägen tillbaka.

Vad tänker du om det här nu i efterhand?

– Nja, det är allt lite komiskt. Det är ju inte vad man är van att hitta i trädgården.

Ko-miskt var ordet.