Brandman sprutar vatten på brandrester.
Släckningsarbete vid brandplatsen. Foto: Tonchi Percan/Sveriges Radio
Västervik

Faran över efter branden i Ankarsrum

Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef: "Röken kan vara giftig, den ska man inte andas in"
2:29 min

Tidigt på tisdagsmorgonen brann en villa i Ankarsrum ner. Senare spreds rök från brandplatsen och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus.

Det är i en villa som tillhör fiskeklubben som det brunnit. Branden var först under kontroll och släckningsarbetet beräknades ta ett par timmar, men senare under morgonen förvärrades rökutvecklingen.

Räddningsledaren uppmanade vid 10-tiden alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation samt att följa utvecklingen genom att lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

– Det är lite plaster och gummi som brinner så det har blivit en kraftig rökutveckling, vi uppmanar allmänheten att stänga dörrar, fönster och ventilation så man slipper få in röken, sa Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västervik vid 10-tiden.

– Vinden vrider lite så de som bor där får själva se om röken kommer mot deras byggnader.

Är röken giftig?

– Den kan vara giftig, brandrök är aldrig bra att andas in, framför allt om det är plaster och gummi som brinner. Den ska man inte andas in.

Hur lång tid räknar man med att det här pågår och att man ska hålla sig inomhus?

– Det brukar vara en halvtimme-timme, vi kommer kunna dämpa ner det ganska snabbt.

Ungefär en timme efter att räddningstjänsten skickade ut ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, meddelade man att faran var över i Ankarsrum.

Polisen har spärrat av runt brandplatsen och brandorsaken ska utredas.

Vet du mer, eller har bilder från platsen? Hör av dig till p4kalmar@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".