Sulaiman Mpagi sitter på en bänk.
Sulaiman Mpagi har utbildat sig till undersköterska och vill jobba med människor. I framtiden hoppas han jobba som polis i Sverige. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Borgholm

En känslomässig resa tillbaka till hemlandet väntar för Sulaiman

Sulaiman Mpagi: "Jag vill hitta min identitet"
7:17 min

För åtta år sedan kom Sulaiman Mpagi till Sverige. Nu har han etablerat sig i sitt nya land och ska för första gången åka tillbaka till sitt hemland, Uganda.

Sulaiman Mpagi är i dag 25 år. Han har under de åtta åren i Sverige hunnit lära sig språket, skaffat både katt och bostad samt utbildat sig till rörmokare och undersköterska.

I slutet av veckan lämnar han Sverige för en resa tillbaka till sitt hemland Uganda. Han minns den omvända resan, till Sverige för åtta år sen, med både glädje och sorg.

– Mitt hemland är inget paradis så det var spännande att komma till ett land där det finns gratis utbildning och vård. Men samtidigt så lämnade jag allting bakom mig, säger han.

Lång väntan på att återvända

Att han inte har kunnat åka tillbaka till Uganda på så lång tid beror på flera saker.

– Först och främst så ville jag skaffa en utbildning här i Sverige och varje gång jag tänkte åka dit så hade jag inte pengar och jobb. Sen flyttade jag från Stockholm till Öland, så det blev framflyttat hela tiden.

I Stockholm utbildade han sig till rörmokare men skolade om sig på Öland. Och det var i jobbet i hemtjänsten som han lärde sig svenska.

– Jag vill inte jobba med maskiner. Jag vill jobba med människor, säger han och fortsätter:

– Jag lärde mig svenska med de gamla men jag har även haft folk runt mig som hjälpte mig med språket.

Vill få svar om sitt förflutna

Han reser tillbaka till Uganda för att reda ut sitt förflutna. Som liten blev han bortlämnad och han vill få svar på vad som hände. Han vill hitta sin identitet. Men han tror inte Uganda är samma land som han lämnade.

– Allt har förändrats. Kulturen ändras jättefort. Mycket byggs på, de vänner som man hade har blivit vuxna och familjen har ändrats. Det är mycket som är annorlunda, det är ju som ett främmande land nu. Jag känner mig inte trygg där om jag ska vara ärlig.

– Det är ett korruptionsland och har du inga pengar så är du inte värd ett skit. Här i Sverige känner jag mig trygg och jag är en del av systemet men där handlar allt om pengar. Men jag vill ändå åka dit, jag älskar mitt land.

Han har inte så mycket förväntningar och säger att det som händer får hända – att livet inte går att styra åt ett speciellt håll.

– Jag vill må bra, det är därför jag åker dit. Jag vill få svar på mina frågor, säger han.

"En känslomässig resa"

Han vill träffa människorna som kanske sitter på svaren om hans liv och identitet. Varför det blev som det blev, helt enkelt.

– Det kommer bli en känslomässig resa. Jag vet inte om jag kommer orka ta in allt. Jag kommer vara glad och jag kommer vara sur, men vad gör det, sånt är livet.

Sulaimans pappa och systrar bodde i Sverige och han var själv kvar i Uganda, så han säger att han mer eller mindre var tvungen att komma till Sverige.

– Att komma till Sverige var svårt men samtidigt bra. Jag ville leva ett bra liv och det gör jag nu.

Vill bli polis i framtiden

Det var när han läste till undersköterska som han förstod att det var med människor han skulle jobba.

– Jag vill att alla ska må bra, jag vill hjälpa till. Nästa år ska jag plugga till polis. Jag vill jobba där man tar hand om folk helt enkelt.

Att flytta tillbaka till Uganda är en tanke som har kommit upp – men det är i Sverige han känner sig hemma och har sitt liv och sin framtid.

Den 15 september kommer Sulaiman Mpagi tillbaka hem till Sverige och han hoppas att resan kommer förändra hur han ser på saker och ting.

– Genom att lösa det som hände i mitt förflutna kan jag gå vidare till min framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".