Helena Tinnert med höjda armar framför ett träd.
Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar

Helena Tinnert trotsar smärtan för att bidra till en bättre värld

"Jag lever med smärta 24/7 men har valt att se varje dag som en gåva"
5:16 min

Mot alla odds ställer Helena Tinnert upp i Kalmar Mini Tri. Egentligen skulle smärtan i axlar och rygg stoppa henne. Detta trotsar hon för att bidra till en bättre värld.

Helena Tinnert var som ung en mycket lovande fotbollsspelare. Hon var på landslagsnivå. Plötsligt började hennes axlar luxera, alltså gå ur led. Gång på gång i många år. Hennes liv blev något annat än att kämpa om att vara bäst.

– Att vinna är viktigt och en sanning av livet, men jag får inte glömma bort att ödmjukhet mot mig själv är en annan sanning. Om jag får ihop de delarna, kommer det att gå bra, säger Helena Tinnert.

Varje dag är en gåva

Nu står hon inför en utmaning som hon av medicinska skäl kanske borde avstå från: hon ställer upp i Kalmar Mini Tri. Onsdagen den 16 augusti ska hon simma 520 meter, cykla 18 kilometer och springa 4,2 kilometer. Varför?

– Trots min smärta, har jag valt att se varje dag som en gåva. Gåvan är att leva livet. Jag vill komma bort från stämpeln "hon med axlarna".

Det kan man ju göra utan att ställa upp i en minitriathlon. Eller?

– Jag har lärt mig att vara otroligt tacksam för min kropp och mina axlar. Målet är inte att bli bra i axlarna, utan att bli bättre och starkare så att jag kan göra skillnad och vara med och skapa en bättre värld.

Välgörenhet för flickor i Afrika

Tillsammans med sin man har Helena Tinnert startat Helena & Pontus Foundation. Genom sin satsning på loppet vill hon samla pengar till menskoppar för flickor och unga kvinnor i Afrika.

– Jag genomför 22,7 kilometer i Kalmar Mini Tri. Tio kronor per kilometer ger 227 kronor och det täcker en menskopp inklusive utbildning på plats i Afrika.

Målet är att få unga tjejer till skolan fyra veckor varje månad.

– De ska då kunna vara barn, sköta sin skolgång och drömma om en bättre framtid. Det förhindrar fattigdomen i världen.

Kampanjen finns på sociala medier och förhoppningen är att intresserade ska söka sig dit och anmäla sitt intresse för att vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".