Magnus Sjöstedt på sitt kontor
Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås kommun, är nöjd inför höstens terminsstart. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Mönsterås

Mönsterås väl rustade med lärare inför skolstarten

Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås, om lärarläget i kommunen
1:55 min

Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås kommun, är nöjd inför stundande terminsstart. De lärartjänster som fanns ute innan sommarlovet är i princip tillsatta.

Skolstarten närmar sig och i Ekots nyhetssändningar har det rapporterats om lärarbrist. I Mönsterås kommun sitter dock en nöjd skolchef. Magnus Sjöstedts organisation har i princip kunnat bemanna alla de lärartjänster man utlyste innan sommaren.

– Det känns väldigt bra att kunna säga att rekryteringen inför hösten har gått mycket bättre i år än vad den gjorde förra året.

Orsaken till detta tror Magnus Sjöstedt är Mönsterås kommuns fortbildningssatsning "Utmanande lärande" som pedagoger har funnit intressant.

Lönerna är också en bidragande orsak och där är det lite av en kamp mellan kommunerna. Magnus Sjöstedt menar att löneutvecklingen för lärare har varit god och det kommer den fortsatt vara eftersom efterfrågan är hög. Svårigheten för skolledare blir att sätta löner på nyanställda och samtidigt hålla den befintliga personalen nöjd.

Att lärare byter arbetsplats oftare är något också Mönsterås kommun märker av. Därför arbetar man utefter ett tvålärarsystem på grundskolan som inte gör situationen lika sårbar för eleverna med lärarbyte:

– I dag är det ju också så att man kanske inte är inne och undervisar hela dagen i en och samma klass utan det är flera lärare som går in och undervisar i sina ämnen.

Den största krisen Magnus Sjöstedt ser just nu, det är på förskollärarfronten. Han menar att det totalt sett inte finns tillräckligt många förskollärare i landet.

– Här i regionen är min bild att antalet förskollärare är det betydligt sämre ställt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".