Patrik Oldin
Patrik Oldin. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar län

22 poliser lånas ut till Malmö i höst

Patrik Oldin, polisen i Kalmar län: "Vi får prioritera hårdare och planera bättre"
0:54 min

Polisområde sydöstra Götaland, där Kalmar län ingår, har fått stå tillbaka för andra delar i polisregion Syd när områden tilldelats nya poliser. Just nu lånas dessutom flera utredare ut till Malmö.

Efter att den nya polisorganisationen trätt i kraft har Kalmar län tvingats låna ut poliser till Malmö, i stället för att få fler. I polisområde sydöstra Götaland där Kalmar län ingår kommer flera poliser att lånas ut till Skåne.

Patrik Oldin, som är polischef i Kalmar län, berättar att det för närvarande är åtta utredare som är utlånade till Malmö och att det senare i höst dessutom försvinner 14 uniformerade poliser till gränskontroller i Malmö.

– Vi är med och hjälper till i Malmö. Just nu har vi nog åtta utredare som är och hjälper till med skjutningarna man haft där nere. För inte så länge sen hade vi 18, så det är i och för sig bättre men det är klart att det märks för oss, säger han till P4 Kalmar.

– Just nu har vi inga uniformerade poliser utlånade, men vi kommer bidra till gränskommendering i höst. Det blir 14 stycken då.

Så sammanlagt får Patrik Oldin klara sig utan 22 poliser i höst – om det inte inträffar flera dödsskjutningar i Malmö.

– Alla som försvinner påverkar det dagliga arbetet, det betyder att vi får prioritera hårdare och planera bättre.

Rättelse: I en tidigare version av artikel stod det att poliserna lånas ut från Kalmar län, men poliserna lånas ut från polisområde sydöstra Götaland där Kalmar län samt delar av Kronoberg och Blekinge län ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".