Smederna vann med 47-43.
Smederna vann med 47-43. Foto: ADAM IHSE / TT

Smederna slutspelsklara efter dramatik i sista heat

Jerker Eriksson, lagledare i Smederna: "Det är grymt skönt!"
2:44 min

När Piraterna och Smederna möttes så stod massor på spel: Bägge lagen kunde hamna på både nedflyttning- eller slutspelsplats.

Med så mycket på spel så talade det mesta för att det skulle bli jämnt. Det blev det också. 

Till en början så ledde Smederna, man hade som mest en åttapoängsledning, men Motalalaget Piraterna, med två tusen hemmasupportrar i ryggen, kunde köra in poäng och hade inför sista heat ledningen med 44-40.

Det innebar, där och då, att Piraterna var ett heat i från att vinna och då närma sig en slutspelsplats inför den enda återstående elitserieomgången. Man behövde bara undvika att få en fem-etta emot sig.

Men Eskilstunagänget Smederna hade inte gett upp:

– Jag sa till gubbarna "ut och kör nu", jag kände att vi kunde göra det. Piraterna hade dyngpress på sig, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till Radiosporten.

Och visst kunde Smederna greja det. En 5-1:a gav oavgjort, 45-45, och med det en inkasserad extrapoäng som säkrade slutspelsplatsen. 

Smedernas förare firade vilt med flaggor och stegringar på den ovala banan, samtidigt som deras tillresta supportrar tände bengaler som lyste upp sommarkvällen.

För Piraterna, på 9 poäng, väntar en sista omgång där de har två poäng upp till Rospiggarna (på slutspelsplats) och en poäng ner till Indianerna (på jumboplats).

Piraterna: Emil Sajfutdinov 11, Peter Kildemand 11, Daniel Davidsson 10, Niels-Kristian Iversen 7, Damian Balinski 4, Peter Karlsson 2. Smederna: Andzejs Lebedevs 13, Mikkel Michelsen 11, Pontus Aspgren 10, Michael Jepsen Jensen 8, Grzegorz Walasek 3.

Publik: 2 479.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".