Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Experten: "För lite hemkunskap ökar risken för matförgiftning"

Anna Blücher: "Resultatet är skrämmande dåliga"
2:44 min
Rå kyckling skärs upp
Foto: Cornelius Poppe/TT

Runt en halv miljon drabbas av matförgiftning i Sverige varje år. Bristande hygienkunskaper är en av orsakerna, menar experten.

Anna Blücher, universitetslektor på Linnéuniversitetet med fokus på livsmedelsmikrobiologi och livsmedelsbioteknik, är en av 13 universitetslektorer, professorer och docenter som har gått ut med en gemensam debattartikel där man menar att det är hög tid för dagens unga att öka kunskapen om livsmedelshygien.

Detta efter en avhandling framtagen av Marie Lange, fil. dr. vid Uppsala universitet, där hon har undersökt kunskaperna i livsmedelshygien bland elever i årskurs 9.

– Resultaten var skrämmande dåliga, säger Anna Blücher.

Genom fler lektionstimmar i Hem- och konsumentkunskap skulle kunskapen bland unga öka, menar Anna Blücher.

– Hem- och konsumentkunskap är grundskolans minsta ämne, sett till antalet timmar. Bara 118 timmar fördelat på hela grundskolan, det betyder cirka 13 timmar per läsår. Bild har det dubbla, slöjd nästan det tredubbla, 330 timmar. Det vore rimligt att hem- och konsumentkunskap får åtminstone lika många timmar som bild. För det är ju inte bara livsmedelshygien man ska lära sig på dessa få timmar. 

I debattartikeln som har publicerats i Dagens Nyheter står att av alla fall av matförgiftning beräknas en tredjedel av dessa komma från privat mathållning. Det vill säga dålig koll på hur man hanterar mat i hemmet.

– Det förväntas att hemmet ska sköta utlärningen, men hur är det med matlagning i hemmen i dag och hur många unga är med? Jag misstänker dessutom att många vuxna generellt har blivit sämre på livsmedelshygien, säger Anna Blücher.

Efter debattartikeln ska man nu gå vidare med en undersökning bland universitetsstudenter för att se hur mycket de kan. Här ska även studenter vid Linnéuniversitetet vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".