Två kultingar på språng.
Vildsvin har blivit det näst vanligaste viltdjuret att krocka med, efter rådjur. Foto: Ingvar Karmhed/TT
Kalmar län

Antalet viltolyckor spås bli rekordstort i år

Niclas Dahl, Älgskadefondsföreningen: Som raketbränsle för vildsvinen
5:27 min

Vildsvinsolyckorna i Kalmar län har fördubblats första halvåret i år jämfört med samma period 2016. Överlag fortsätter antalet viltolyckor att stiga.

– Förra året var ett ekollon-år. Det är som raketbränsle för vildsvin, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen som sammanställt statistiken.

Det milda vädret har gynnat ekollonen ute i naturen och ju mer näring vildsvinen får i sig desto fler ungar föds, säger Niclas Dahl. I det tempot kan det vara svårt för jägarna att hinna med. 

– De har varit ganska populära att jaga, men de är för många. Dessutom finns det flera regioner dit vildsvinen inte kommit än. Då kan det dröja innan stammen ger sig till känna och blir ett problem, säger Niclas Dahl.

Mellan januari och juni i år har det skett 232 olyckor med vildsvin i Kalmar län. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året. 

I alla län där vildsvinen finns har olyckorna ökat kraftigt det senaste året. Det har blivit det näst vanligaste viltdjuret att krocka med, efter rådjur, enligt Älgskadefondens statistik.

I hela landet ökade antalet vildsvinsolyckor med nästan 60 procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016. Totalt har det skett 2246 olyckor med vildsvin till och med juni i år i Sverige.

2017 kan bli rekordår

Överlag fortsätter antalet viltolyckor att stiga.

Under 2016 inträffade över 58 000 olyckor och i år spår Älgskadefondsföreningen att det rekordet kommer att slås med ytterligare 10 000 olyckor.

Det är framförallt kollisioner med rådjur som ökar. Däremot minskar älgolyckorna sett till hela landet, men har ökat med tolv procent i Kalmar län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".